Magyar korridor: háborús film a varsói felkelésről

2016. március 24. 12:26

Az új magyar történelmi film a II. magyar tartalék hadtestnek az 1944-es varsói felkelésben betöltött szerepéről szól: a magyarok át akartak állni a lengyelek oldalára és fegyvereiket a németek ellen fordítani.

2016. március 24. 12:26

Az 1944-es varsói felkelést a náci vezérkar a keleti frontról visszavonuló II. magyar tartalék hadtesttel akarta leveretni. A 30 ezer fős magyar kontingens azonban kijátszotta katonai szövetségesét. A honvédek nemcsak jelentős mennyiségű lőszer-, fegyver-, élelmiszer- és gyógyszertámogatást nyújtottak a lengyel fővárosban harcoló Honi Hadseregnek, hanem át is akartak állni a felkelők oldalára.

Az utóbbi évek egyik leglátványosabb magyar gyártású történelmi dokumentumfilmjét március 23-án mutatta be a Duna World.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 12. 15:29
Oka van annak, hogy a magyar katonák így viselkedtek. A II.Magyar Hadsereg katonái a bőrükön tapasztalták, hogy a németek hogyan értelmezik a szövetségességet. A Don kanyartól visszafelé a "rugalmas ütközés elvén" (Nemeskürty István Requiem egy hadseregért)leparancsolta a német hadvezetés a magyar katonákat az útról és a mellig érő hóban az út szélén meneteltette ezáltal a szovjet hadsereg a mi testünk miatt lassult le és így nyert egérutat a német.
h.kovacs
2016. szeptember 26. 21:52
szóval a magyarok hátbatámadták a szövetségesüket aha, értem
Rike
2016. szeptember 26. 21:51
"A magyar honvédség a jó oldalon harcolt a második világháborúban, a lengyelek meg nem. A lengyelek minimum a 18. század óta mindig a rossz oldalon álltak." Na, ezt vidd szépen haza, gondold át, aztán hozd vissza. Onnan indulj el, hogy "Westerplatte"!
Területvédő
2016. szeptember 26. 21:51
Gőzerővel folyik az aktuálpolitikai céloknak megfelelő történelemhamisítás. A magyar honvédség a jó oldalon harcolt a második világháborúban, a lengyelek meg nem. A lengyelek minimum a 18. század óta mindig a rossz oldalon álltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik