Dicsőség a doni hősöknek!

2016. január 12. 17:02

A mínusz 42 fokos hidegben egy magára hagyott, szétzilált, ám kötelességtudatos és bátor csapatot ért a Vörös Hadsereg rettenetes erejű offenzívája.

2016. január 12. 17:02
Mirkóczki Ádám
Jobbik

„1943. január 12-én indult meg a magyar hadtörténet legnagyobb tragédiáját jelentő doni áttörés. A 2. magyar hadsereg Németország nyomására 1942 nyarán vonult az orosz frontra. Visszaszorították a szovjeteket, ám a német hadsereg Sztálingrád térségére összpontosított, így a Don vidékének védelmét teljes egészében a magyarokra hagyták. A honvédeknek ígéretük ellenére sem téli ruhát, sem megfelelő hadi felszerelést sem biztosítottak, valamint az utánpótlás sem érkezett meg. Nem hiába érezhették úgy, hogy valójában lemondtak róluk.

1943. január 12-e hajnalán, a mínusz 42 fokos hidegben egy magára hagyott, szétzilált, ám kötelességtudatos és bátor csapatot ért a Vörös Hadsereg rettenetes erejű offenzívája. Emberfeletti ellenállást tanúsítva még napokig tartották magukat, ám az ellenállhatatlan túlerőben lévő ellenség áttörte a frontot. Sokan próbáltak a térségből nyugatra menekülni, akik közül számolatlanul fagytak halálra, haltak éhen vagy estek a szinte biztos halált jelentő szovjet hadifogságba.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom kegyelettel emlékezik arra a több mint százezer magyar honvédre, akik a Don-kanyarban reménytelen ütközetben áldozták életüket a bolsevizmus elleni harcban. Nem feledkezhetünk meg mindazokról sem, akik élve hazatértek, ám a Szovjetunió elleni harc miatt nekik csak megvetés és üldöztetés jutott osztályrészül. Dicsőség és hála a hősöknek!”

(Közlemény.)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 12. 15:33
Akik kint harcoltak a Don kanyarban - édesapám is - tisztában voltak azzal, hogy véráldozatukkal hazájukat védik. Ha nem mennek ki a német megszállás sokkal korábban megtörténik. Azt is tudták ezen kívül semmi keresnivalójuk nincs oly messze hazájuk határától. A nemrég elhunyt Nemeskürty úgyis mint végzett katonatiszt megvédte a II. Magyar Hadsereget a tények alapján a Requiem egy hadseregért c. munkájában. A Jobbik meg ne próbáljon orosz pénzen rátelepedni a témára.
balbako_
2017. március 12. 15:33
Azt is leírtam.
balbako_
2017. március 12. 15:33
A korábbi német megszállás azt eredményezte volna, hogy mindhárom magyar hadsereg a német érdekekért vérzett volna el, az országot még jobban kirabolták volna. És pont ezért a történelemszemléletért amit itt ön felmutatott nincs helye a Jobbiknak a történelmi értékítéletben.
katus
2016. június 03. 20:55
"Aludjatok csak Don menti holtak, folyó mentén szunnyadó bakák, Álmodjatok ott messze idegenben, magyar testvéreink: fiúk és apák aludjatok csak, néma szent hadak, pihenni édes, pihenni jó, S nyugtasson a Donnak halk zúgása, mint a Tisza folyó." Részlet Doni vers: Honvédeink sírkeresztje „Honvédeink sírkeresztjére” Írta: Dr. Zempléni Miklós Somogyvári Gyula : „A boldog szunnyadókhoz” című költeménye alapján
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik