Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Volt HVG-s újságíró is cáfolja a HVG-t a Fico elleni merénylettel kapcsolatban

2024. május 17. 13:11

A balliberális lap nem létezőnek nyilvánított egy arra vonatkozó egyértelmű bizonyítékot, hogy Fico merénylője a Momentum testvérpártjának támogatója.

2024. május 17. 13:11
null

Nyitókép: RTVS / AFP

 

Nem igazán hajlandó tudomást venni a tényekről a magát objektívnek bemutató magyarországi sajtó, de a struccpolitika legszembetűnőbb példája az a HVG, melynek állításait éppen az orgánum korábbi munkatársa, Hont András cáfolta.

A portál csütörtökön megjelentetett egy cikket „Gyorsan reagálnak a Rogán-művek a Fico-merényletre: Orbánnal az élen terjesztik az alaptalan híreket” címmel, amelyben a szerző lényegében azt bizonygatta, hogy a szlovák miniszterelnök merénylője a „kormánypropaganda” állításaival ellentétben nem is balliberális, hanem szélsőjobboldali nézeteket vall.

A cikkben az olvasható, hogy Juraj Cintula „profilja és irányultsága alapján semmilyen ideológiai rokonságot nem mutat sem magyar baloldali ellenzékkel, sem az úgynevezett globális baloldallal”.

Továbbá: „A kormánysajtó már szerdán azt kezdte sulykolni, hogy Fico 71 éves merénylője baloldali, sőt, a „szlovák Momentum”, vagyis a Progresszív Szlovákia nevű ellenzéki párt támogatója, aktivistája, szimpatizánsa, de ezt semmi nem bizonyítja. A Progresszív Szlovákia közleményben cáfolta, hogy Juraj Cintula az ő kötelékükben mozgott volna valaha is.”

Egy közlemény önmagában nem cáfolat (legfeljebb tagadta a párt, hogy közük lenne Cintulához), de szívesen szemléltetjük, mi az: 

Hont András Facebook-posztja például egyértelműen cáfolja a HVG állítását, miszerint nincs bizonyíték arra, hogy Cintula a balliberális Progresszív Szlovákia, tehát a Momentummal azonos pártcsaládban ülő szlovák politikai formáció támogatója lenne. 

Ja, hogy azt is állította a HVG, hogy Cintula „semmilyen ideológiai rokonságot nem mutat sem magyar baloldali ellenzékkel”? Ezek szerint ez se volt igaz, nem baj…

„Tök véletlen, hogy megnyitva hagytam a többek közt Juraj Cintula által alapított, lévai Dúha (Szivárvány) nevű irodalmi klub oldalát, ahol egy feminista kiáltványnak is beillő bejegyzésben tesz hitet a Progresszív Szlovákia elnökjelöltje mellett, mivel így tudtam screenshotot készíteni. Az oldalt ugyanis törölték”írta Hont András Facebook-bejegyzésében.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Hont András

Facebook

Idézőjel

A kormánykritikus médiában szinte alig van híradás arról, hogy a közösségi médiában egy videó köröz, amelyen állítólag a merénylő kiabálja azt, hogy „Éljen Ukrajna!”.

Alább látható a HVG által nem létezőnek nyilvánított bizonyíték:

 

A posztot egyébként a Mandiner is szemlézte korábban, a szlovák merénylő irodalmi klubjának bejegyzéséből egyértelműen kiderül, hogy Cintula hitet tett a Progresszív Szlovákia elnökjelöltje, Caputova mellett.

Ezt is ajánljuk a témában

Ízelítő Cintula feminista kiáltványából, amelyben hitet tesz a Progressszív Szlovákia mellett

A bejegyzésben hosszasan fejtegeti, az emberi történelem különböző korszakaiban miként nyomták el a nőket. Az írás szerint az őskorban a gyűjtögető aszonyoknak kellett a tűznél térdelniük, az ókori Kínában gödörbe dobták a lánycsecsemőket. Akiket pedig engedtek felnőni, azokat szűk lábbelikbe kényszerítették, hogy eltorzuljon a lábuk. A poszt szerint a keresztény Európában az inkvizíció több százezer asszonyt kínzott meg és gyilkolt meg. Ezt követően Juraj Blanárhoz szól (aktuális külügyminiszter), aki szerinte elnyomja a nőket és csak nőnapon törődik a nőkkel. Szerinte ez nem politika, mert a politika a „harmónia elérése a társadalom egészének érdekében”. De ír a bejegyzésben a szüfrazsett-mozgalomról, az abortusz-jogról és a tálibokról is.

A szerző az utolsó bekezdésben tesz hitet a Progresszív Szlovákia elnökjelöltje mellett: „A nők vérrel írták be magukat a történelem nagykönyvébe, amelynek tonnányi a súlya. Miért ne támogathatnánk egy nőt az államfői posztra? Hisz ez a történelmi szükségszerűség elengedhetetlen eleme, amely ugyan tragikus, de bátor és szép! Különösen, ha a várt és megérdemelt diadallal végződik – mindannyiunk nevében. Zuzana Caputovát támogatom! A nő nem csak arra van, hogy a fiú sötétedés után libabőrös háttal üldögéljen, miközben csuklik a gyönyörűségtől.”

Szlovák merénylő: „Éljen Ukrajna!”

„Az is roppant érdekes, hogy a kormánykritikus médiában szinte alig van híradás arról, hogy a szlovák és nemzetközi médiában és közösségi médiában egy videó köröz, amelyen állítólag a merénylő kiabálja azt, hogy »Éljen Ukrajna!«” – fűzte tovább bejegyzését Hont.

„Értem, hogy összezavarja mindez a végtelenül leegyszerűsített világképeket, és azt, hogy valaki oroszbarát kommandóval cimborál, majd az oroszpártiak ellen tüntet, nehéz fölfogni – főleg Magyarországon, főleg ellenzéki körökben, de megpróbálom megvilágítani. Olyan ez, mintha valaki éveken keresztül gárdamellényben masírozott volna cigánytelepeken át, majd felvilágosult, baloldali, toleráns pártokkal összefogva indulna a választáson a jogállam és a demokrácia helyreállításáért. Vagy éppen Wass Albert-idézetekkel küzdenek az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért” – vélekedett a HVG korábbi munkatársa.

Az, hogy Fico merénylője azt skandálta, „Éljen Ukrajna!”, egyébként szintén nem bújt el sehova az újságírók szeme elől, a Mandiner is beszámolt róla.

Ezt is ajánljuk a témában

Hiába bizonygatta a HVG, hogy évekkel ezelőtt Cintulának még szélsőjobbos megnyilvánulásai voltak, bármilyen múltja is van, a legutóbbi időkben a Progresszív Szlovákia mellett kampányolt, Ukrajnát éljenezte, és el is ismerte a merénylet után, hogy azért követte el, mert nem értett egyet Fico politikájával. Még akkor is, ha minderről a balliberális sajtó nem hajlandó tudomást venni.
 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­É­­r­t­é­k­­e­­l­d­ ­­­a­­ ­­s­z­e­­x­­i­­ ­p­­­u­­­n­­­c­i­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Zokni
2024. május 17. 16:18
Ezt most nem értem. Az nem baj, hogy Orbán Viktor a Fidesz szavazója? És egyben támogatója is? Ja! Gyorsan elé teszem: ÚGY HÍRLIK! (Még beperel, ahogy az Index, a Mancs, az RTL, az Economx (?), a Pécsi Stop és a 444 ellen indított pert, mert leközölték a Spar főnök állításait… Szóval nehogy a Mandi is úgy járjon…)
kir2vik
2024. május 17. 15:25
"a keresztény Európában az inkvizíció több százezer asszonyt kínzott meg és gyilkolt meg" Primitív barom. Összességében pár ezerre tehető az áldozatok száma.
Haramia
2024. május 17. 15:08
Hont vállalkozik az ellenzéki körök és emberek "megvilágítására". Mission impossible. Az elmúlt években ez senkinek sem sikerült. Csak szólok. A statisztika ebben az esetben nem a valószínűséget, hanem a tény mértékét méri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!