Ezekben a kerületekben dönthetnek a külföldiek a polgármesteri szék sorsáról

2024. május 13. 07:38

A VI. kerületben a választásra jogosultak 20 százaléka, az V. kerületben 19 százaléka, a VII. kerületben 15 százaléka külföldi.

2024. május 13. 07:38

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Budapest 1,671 milliós lakosságából a népszámláláskor közel százezer külföldi volt. 

Nagyon sokan közülük nem értenek magyarul,

 diákok, vagy itt dolgoznak nálunk pár éven át, vagy hosszabb időre jöttek – írja a Facebookon Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem gazdaság és versenyképesség kutatóintézetének munkatársa.

Mint kiderül, a valasztas.hu szerint Magyarországon több, mint 170 ezer külföldi tud részt venni a választáson. Közülük több, mint 63 ezer a fővárosban szavazhat, 

ez nagyjából 5 százaléka az összes választójoggal rendelkező honfitársunknak.

„Többfelé 

rajtuk múlhat a választás eredménye! 

Pl. a VI. kerületben az összes választásra jogosult 20%-a, az V. kerületben 19%-a, a VII. kerületben 15%-a, a VIII. kerületben 11%-a, a IX. kerületben 10%-a külföldi” – hangsúlyozza a szakértő.

Hozzáteszi: „Sok politológus szerint ők nem nagyon aktívak a választásokon. Szerintem pedig, ha megszólítják őket, akkor aktívak! 

2019-ben én is kaptam olyan angol nyelvű szórólapot, amin kérték, hogy voksoljanak Karácsonyra.

 Az azonban tény, hogy a közvéleménykutatók nem mérik őket, többnyire el sem érik, de ha felhívnak egyet-egyet közülük, az adatfelvevők általában nem tudnak más nyelven kérdezni, csak magyarul.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 312 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. május 13. 17:20
Prágában a külföldiek nem vásárolhatják fel a lakásokat B&B-nek, mert csak akkor vehetnek ingatlant, ha beadták letelepedési szándékukat Csehországban. Okos húzás, mert igy az EU-nak nem lehet semmi kifogasa ellene, hiszen NEM tiltják az ingatlanvásárlást, csupán megnehezitik. Bp-en ez másképpen van, sok külföldi kiadja a lakást turistáknak a magyar lakók nyugalmát megzavarva, sokszor teleszemetelik a lépcsőházat vagy a romkocsmák után dáridóznak. A haszon megy külföldre. A rengeteg szép szálloda pedig félig üresen áll. Szavazni pedig azt fogják megszavazni, akinek a NEVE a reklámcédulákon áll több nyelvű kisérő szöveggel. Jó ez az otthoni magyaroknak ?
survivor
2024. május 13. 14:20
antal-2 TE hoztál egy Nobel-díjat Magyarországnak ? A zsidó magyar Nobel díjasok (szinte mind, 1-2 kivétellel) Nobel-díjat adtak nekünk. TE IS ? https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_vonatkoz%C3%A1s%C3%BA_Nobel-d%C3%ADjak
survivor
2024. május 13. 14:15
békalepcse2.0 Tudod, hogy a FIDESZ mindig EUpárti volt, kőkemény atlantista. Vagy az EU vagy a F. Á. K. Szerintem a ruszkikkal nem járnánk rosszabbul. SŐT !
survivor
2024. május 13. 14:13
Belpest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!