Ez gyötri a friss Nobel-díjas tudósunkat

2024. május 14. 13:45

Krausz Ferenc a Blikknek adott hosszabb interjút.

2024. május 14. 13:45

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Krausz Ferenc 2023-ban kapta meg a fizikai Nobel-díjat, most azonban a tudós elmondta, nem sok ideje jut a kutatásokra és a családjára sem – olvasható a Blikken

Láthatja, elég jól. Mióta megkaptam ezt a komoly elismerést, gyökeresen megváltozott az életem, nem győzök eleget tenni a meghívásoknak, előadásoknak. Járom a világot és azt tapasztalom, hogy mindenütt szeretettel fogadnak. Nemrég Amerikában jártam, innen pedig Bécsbe, majd Berlinbe utazom előadást tartani, egy hét múlva pedig már Kínába utazom hosszabb időre, szintén előadásokat tartani” – válaszolta a fizikus arra a kérdésre, hogy hogyan éli meg a Nobel-díjjal járó népszerűséget.

Arra, hogy mostanában nem sok ideje jut a kutatásokra, ezt mondta: „Sajnos, így van, s év végéig is így lesz, hiszen karácsonyig betelt a naptáram programokkal, utazásokkal. 

Hónapok óta olyan intenzíven élek és olyan keveset alszom, hogy néha álmossági hullám jön rám napközben, ami eléggé megvisel. 

Keresem az új egyensúlyt az életemben, de a programok egyelőre sodornak. Mindez a tudományos munka rovására megy, de szerencsére jó a csapatom, rendszeresen tartom munkatársaimmal a kapcsolatot, és tudják, mi a dolguk. Ha ez az intenzív szakasz egyszer lezárul az életemben, arra jobban odafigyelek, hogy ne minden meghívást fogadjak el, mert mégis csak a kutatást tartom az életem központjának. A Nobel-díj után is ugyanolyan motivált vagyok, mint előtte!”

Krausz Ferenc családja is nehezen éli meg, hogy a kutató keveset van otthon: „A feleségem évek óta sokat nélkülöz engem. A két lányom már nagy, dolgoznak. Az egyikük tanít a feleségemmel együtt egy magániskolában, a másik jogászként dolgozik. Két unokám van: az egyik egy-, a másik hároméves. Ha odahaza tartózkodom, igyekszem velük rendszeresen játszani.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el. 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-87
2024. május 28. 19:46
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­é­­k­e­­­l­­­d­­­ ­a­ ­­s­z­e­x­­­i­­­ ­­p­­­u­­­n­­­c­­­i­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
jandor
2024. május 14. 20:56
Krausz Ferenc 2023-ban kapta meg a fizikai Nobel-díjat, most azonban a tudós elmondta, nem sok ideje jut a kutatásokra és a családjára sem – olvasható a Blikken. „Láthatja, elég jól. Mióta megkaptam ezt a komoly elismerést, gyökeresen megváltozott az életem, nem győzök eleget tenni a meghívásoknak, előadásoknak. Járom a világot és azt tapasztalom, hogy mindenütt szeretettel fogadnak. Nemrég Amerikában jártam, innen pedig Bécsbe, majd Berlinbe utazom előadást tartani, egy hét múlva pedig már Kínába utazom hosszabb időre, szintén előadásokat tartani... Ez mutatja azt, hogy az élet nem tudós területén csak gyerek.
szemlelo-2
2024. május 14. 20:25
Vajon tudnak az unokák magyarul?
rugbista
2024. május 14. 17:27
Mondja le a programokat és térjen vissza a kutatáshoz és a családjához. Nem tudom, ehhez az ötlethez Nobel-díj kell?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!