Kormányinfó: A háborús láz átterjedt a NATO-ra és a NATO-parancsnokokra! (Videó)

2024. április 11. 10:57

Gulyás Gergely szerint a NATO eddig nem volt tevékeny résztvevője a háborúnak, azonban most missziót küldenének Ukrajnába.

2024. április 11. 10:57
null

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

A héten tartottak kormányülést és Gulyás Gergely műtétje után is újra Kormányinfó követi az eseményt. A csütörtöki sajtótájékoztató különlegessége, hogy Szentkirályi Alexandra helyett Vitályos Eszter kormányszóvivő lesz a Miniszterelnökséget vezető miniszter oldalán. A csütörtöki kormányinfón Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy István agrárminiszter is jelen van, a sajtótájékoztatón Gulyás Gergely elmondta, a kormány a legutóbbi kormányülésen az elmúlt időszak negatív irányú geopolitikai változásait értékelte. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány a nemzetközi helyzetet elemezve úgy látja, hogy veszélyes pillanatban vagyunk és az elkövetkező fél év történései döntik majd el, hogy a háború vagy a béke irányába mozdulunk el. 

Brüsszelben a háborúpárti irány erősödött, és katonákat küldenének Ukrajnába”

– jelezte a tárcavezető, aki szerint a katonák Ukrajnába küldése a háborúba való belekeveredés veszélyét növeli és eddig a NATO, amely nem volt tevékeny résztvevője a háborúnak, most missziót küldene Ukrajnába. Szavai szerint nincs a háborúban katonai megoldás, béketérgyalásokra és fegyvernyugvásra vagy szükség.

A miniszter elmondta, egészen más felkészültséget kíván egy háború időszak, ráadásul abban is van különbség, hogy az Egyesült Államokban megválasztják-e Donald Trumpot, így a költségvetést csak novemberben fogják csak benyújtani. 

Magyarország minden diplomáciai eszközt bevet, hogy semmilyen olyan lépés ne történjen, amely a világháború irányába vezet”

– fogalmazott Gulyás Gergely. 

A migrációs paktummal kapcsolatban a miniszter leszögezte: az Európai Parlament rossz döntést hozott. Gulyás Gergely megjegyezte, hazánk a lengyelekkel ért egyet, akik szerint se jöjjenek jogellenesen emberek a kontinensre. 

Elutasítjuk a kötelező elosztást, elutasítjuk a büntetést azért, hogy nem veszünk át migránsokat”

– jelentette ki a tárcavezető, aki szerint Európának a paktum nem jelent segítséget és szembeszállnak a döntéssel. 

Háborús helyzetben vagyunk

Varga Mihály pénzügyminiszter a Kormányinfón elmondta, a magyar gazdaság az egyik legnyitottabb a világon. Hozzátette, hogy háborús helyzetben vagyunk, ugyanis az EU lassabban jön ki a válságból, élen Németországgal, ráadásul azt sem látni, meddig tart ez az állapot. Varga Mihály szerint jelenleg gyengék a külpiacok. így háborús helyzetre tervezték a makrogazdasági pályát. A számítások szerint a magyar gazdaság visszatérhet a növekedési pályára, ami 2,5 százalék lehet, amivel a növekedési rangsor élmezőnyében lehetünk. 

A számítások szerint a növekedési ütem az év második felében fog felgyorsulni, ráadásul a termelést segítő nagyberuházások vannak folyamatban. 

Varga Mihály szavai szerint megalapozott, hogy a jövő évben 4,1 százalékos legyen a gazdasági növekedés, a terv az, hogy 4,5 százalékra csökkentik az államháztartás hiányát, ami jövőre 3,7 százalék, az azt követő esztendőben pedig 2,9 százalék lesz. 

Ezzel párhuzamosan a költségvetési hiányt is csökkentjük, ahogy a Covid-válság óta”

– mondta Varga Mihály, aki szerint a kormány 675 milliárdnyi beruházást ütemez át, nem törli ezeket, csak késelteti. 

Brüsszel az ukrán oligarchákat támogatja

A Kormányinfón Nagy István agrárminiszter beszélt a Green Dealről, amely állítása szerint egy hatástanulmány nélküli diktátum volt a gazdáknak. Állítása alapján soha ilyen mértékű zöld ideológiai befolyásolási kísérlet nem érte még az uniót, mint most. Nagy István elmondta, hogy az unió vezetése megnyitotta a nemzetközösség határait és az uniós termékek hatalmas mennyiségben jelentek meg először is a szomszédos országokban, ami ahhoz vezetett, hogy rendkívül alacsony lett a termelői ár, nagy lett a túlkínálat miközben a termelési költségek elszálltak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mi is a Green Deal, az EU zöld-megállapodása, amely a tüntető gazdák fő gondja?

Az európai gazdák a Green Dealt, a zöld-megállapodást tartják viszontagságaik egyik fő okozójának, ezért dühük nagy része az intézkedések ellen irányul. A zöld paktumra viszont Ursula von der Leyen bizottsági elnök úgy tekint, mint élete fő művére, amelyet aligha fog feladni, de a ránehezedő nyomás hatására változtathat rajta, különösen a megvalósítás ütemén.

Az agrárminiszter hozzátette, hogy ezek mellett még zöld célú korlátozások és adminisztratív terhek is vannak. Szavai szerint 

Brüsszel az ukrán oligarchákat támogatja és meg kell védeni a hazai termelőket.

Vitályos Eszter kormányszóvivő bejelentette: a kormány úgy elemmel bővíti az otthonfelújítási programot. A 108 milliárd forintos keretösszegű támogatáson belül az 1990 előtt épült családi házak energetikai felújítására lehet pályázni, például szigetelésre, nyilászáró-cserére. Családonként 2,5-3 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást lehet majd szerezni. A pályázókkal szembeni elvárás a legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérése lesz. 

Varga Mihály arra a kérdésre, hogy milyen beruházásokat érint az átütemezés, azt mondta: keretösszegeket adnak a minisztériumok számára, hogy elsősorban ők döntsenek erről. A halasztás a 2025-ös és a 2026-os évet is érinti.

Mint mondta nem fog problémát okozni, hogy a következő évi költségvetést nem tavasszal, hanem csak ősszel fogadják el. A helyzet folyamatosan változik, eltér attól, amit az elmúlt hetekben, hónapokban láttunk. Erre a magyar kölzsévetésnek is reagáni kell. Ezért nagyobb rugalmasságot biztosít a kormánynak az őszi tervezés – fejtette ki a pénzügyminiszter.

A benzinár alakulásáról elmondta: meg kell várni az egyeztetést Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és a MOL között, a kormány ennek függvényében dönthet bármilyen esetleges beavatkozásról. 

A Mandiner kérdésére, hogy a visszatartott uniós források mennyiben befolyásolhatják a kormány terveit, azt mondta: 

Magyarországnak járnak ezek az összegek. de nem befolyásolja a költségvetést a visszatartás. 

Emlékeztetett, hogy már elkezdődtek az utalások, az elmúlt hónapokban több, mint ötszáz milliárd forintnyi uniós támogatás érkezett már Magyarországra. 

Magyar Péter tevékenysége kapcsán Gulyás Gergely annyit mondott: amikor 2018-ban  felkérték, hogy legyen a Miniszterelnökséget vezető miniszter, elmondta Magyarnak, hogy 

felkészültnek tartja Varga Juditot a miniszteri posztra, őt  viszont nem. 

Kérdésre elmondta: nem hívta be tanúként az ügyészség a Magyar Péter-féle hangfelvétel kapcsán indult nyomozásban.

Gulyás a Völner-Schadl ügyre kitérve tévesnek nevezte azt az ügyészségi szakmai gyakorlatot, hogy a nyomozat anyag részévé tesznek olyan lehallgatott hangfelvételeket, amelyek nem a vádat támasztják alá. Az ügy kapcsán megemlítette: kizártnak tartja azt, hogy fél évvel a vádemelés előtt Völner Pált értesítették a nyomozásról. 

Varga Judit említette neki korábban, hogy lehet olyan felvétel, amelyet Magyar Péter végül nyilvánosságra hozott – mondta egy kérdésre Gulyás.

A Lánchíd-botránnyal kapcsolatban a miniszter elmondta: az ügyben készült készült KEHI-jelentés szerint komolya korrupciógyanú lengi körbe a beruházást. A KEHI egyébként a jelentését pénteken hozza nyilvánosságra. 

 

 

 

Összesen 289 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­A­ ­­­d­­ö­­­g­­­ö­­­s­­ ­­­l­­á­n­­­y­­­o­­k­­ ­v­á­­r­­­n­­­a­­k­ ­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­𝗡
EX_Terminator
2024. április 11. 21:55
És már megint ott tartunk hogy egy bolond százat csinál ami az internet meg a gyurcsányfélék rákfenéje. minden hülyeséget meghallgatnak és bekajálnak mérlegelés nélkül. Pedig annak aki ilyen magas polcra kerül? Több esze kellene hogy legyen.
B_kanya
2024. április 11. 21:32
Osztap_Bender 2024. április 11. 17:37 "Dicső kormányunknak ideje lenne felvenni a nyúlcipőt és elinalni az unióból és nato-ból egyaránt, amíg nem késő. Gondolom a nép nagy többsége támogatná ezt a lépést" Aprópici probléma, hogy ekkor a hohol nácik és a romentum által behívott oláh mocsok egyszerre támadna meg minket.
B_kanya
2024. április 11. 21:29
orrbanChekke-Faint 2024. április 11. 18:42 "A ruszkirák fajtád támadott meg egy szuverén országot" Ne hazudj kagancsicska hoholszoponcz :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!