Nagyon rossz üzenete van a V. Naszályi Márta által folytatott politikának – Böröcz László a Mandinernek

2024. február 01. 05:38

A fegyelmi ellenére mit sem változott az I. kerület párbeszédes polgármesterének hozzáállása, továbbra is csak a törvénysértéseket szaporítja – mondta a Mandinernek a kerület fideszes képviselője.

2024. február 01. 05:38
Baranya Róbert
Baranya Róbert

A budavári képviselő-testület tavaly fegyelmi eljárás keretében marasztalta el a kerület Párbeszédes polgármesterét, V. Naszályi Mártát, akinek húsz százalékkal csökkentették az illetményét. Mennyire sikerült ezzel a lépéssel változtatni a helyzeten?

A polgármester 2022 szeptemberében veszítette el a többségét a képviselő-testületben. Ezt követően először teljesen törvénysértő módon, nem tűzte napirendre a képviselői napirendi javaslatokat, amelynek az lett a következménye, hogy az összes jobb és baloldali képviselő rendkívüli ülést kezdeményezett a polgármesterrel szemben. Majd ezek után áttért egy másik hatalomtechnikai eszközre, és az utolsó pillanatban, vagy utólag beadott jegyzői kifogásokkal, nem hajtotta végre a testületi döntéseket, arra hivatkozva, hogy azok jogellenesek. 

Ezt ugyan kommunikációs szempontból szerencsésebbnek értékelték, de ugyanúgy törvénytelen, hiszen a testületi döntést a polgármesternek végre kell hajtania. 

Minden olyan esetben, amikor a kormányhivatalhoz került egy-egy ilyen ügy, a hivatal megállapította, hogy nem áll meg V. Naszályi és a jegyző érvelése. Emiatt indult el a fegyelmi eljárás, amelynek a végén viszonylag enyhe, jelzésértékű szankciókról döntött a testület, hiszen fel is függeszthette volna a polgármestert. De ennek csak a kerület itta volna meg a levét. Ennek ellenére semmi nem változott, sőt talán még rosszabb lett a helyzet. Ha valaki megnézi a testületi üléseket, láthatja például, hogy a jegyző nem jegyzőként működik, hanem egy baloldali képviselőként vagy alpolgármesterként, ellehetetlenítve a valódi képviselők munkáját. Ami nem tetszik nekik, azt nem hajtják végre. Ez azért is elszomorító, mert ha a kerületi lakosok azt látják, hogy a vezetőik ezt megtehetik, akkor felmerülhet bennük, hogy nekik miért kellene betartaniuk a rájuk vonatkozó jogszabályokat. 

V. Naszályi Márta nem csak visszaél a hatalmával, hanem rendkívül rossz példával is jár elő. 

Korábban a kétes hírű Hőrich Ferencet alkalmazta tanácsadóként, de egy éve Lamperth Mónikát küldték ide, ő lett a polgármester főtanácsadója. Láthatóan át is vette az irányítást behozva a hivatalba a Gyurcsány kormányra jellemző szemléletet és politikát.

Egy vizsgálóbizottságot is fel akartak állítani, ez hol tart?  

Ezt a testületet tavaly szeptember óta próbáljuk felállítani, mivel rengeteg egyéb aggályos ügy is van. Ősszel az összes jogász felmondott a hivatalban, ahogy az üzemeltetési vezető és a személyzeti osztály dolgozói is. A 2019-es választás óta már a negyedik jegyzője van a hivatalnak. 

Olyan állapotok uralkodnak az önkormányzatnál, hogy épeszű ember kétszer is meggondolja, hogy itt dolgozzon-e.

 A testület ezért egy vizsgálatot akart lefolytatni, de ehhez nem kapta meg a szükséges adatokat. A Fidesz-frakció ezért azt javasolta, hogy folytassunk le egy közbeszerzést, amelynek keretében felkérünk egy független, nemzetközi tekintélyű könyvvizsgáló céget, hogy hajtson végre egy jogi és pénzügyi átvilágítást az önkormányzatnál. Ezt az elfogadott közgyűlési határozatot egy éve blokkolja a polgármester és nem hajtja végre.

Ennek ellenére jelen helyzetben úgy néz ki, hogy a baloldal V. Naszályt indítja újra a kerületben.

Nagyjából végigkövethető, hogy mi történt. A momentumos Gelencsér Ferenc belengette az indulását, V. Naszályi viszont szintén kijelentette, hogy elindul, akkor is, ha a baloldali pártok nem támogatják. Ez egy ultimátum volt részéről, és a jelek szerint sikerült kierőszakolnia, hogy ő legyen a közös jelölt.

A Fidesz hogyan készül a választásra?

Az elmúlt időszakban újraépítettük a Fideszt és a polgári közösséget a kerületben, amelynek egyik mutatója 2022 őszi időközi választás megnyerése volt.

Ezt az alulról építkező munkát elvégeztük, újraszőttük a jobboldali társadalom szöveteit. 

Nyilván a kampány más lesz, abban elmondjuk majd, hogy mit és hogyan szeretnénk megvalósítani az I. kerületben, és bemutatjuk azt is, hogy miért lett vesztese a kerület az elmúlt négy évnek. Mert hiába Karácsony Gergely párttársa és bizalmasa V. Naszályi Márta, kivonták innen az erőforrásokat, a fejlesztési pénzeket, a kerületben gyakorlatilag semmi nem történt az elmúlt négy évben.

Ön lesz a Fidesz polgármester-jelöltje? Mikor döntenek erről?

Februárban lesz a Fidesz taggyűlése, ott kell megválasztani a polgármester-jelöltet. Ha érkezik ilyen felkérés és a pártvezetés is úgy gondolja, hogy alkalmas vagyok erre a feladatra, akkor vállalni fogom.

Közben azért jelentős kormányzati beruházások zajlanak a kerületben. Hol tart a Várnegyed felújítása?

Már nagyon sok minden elkészült a Várban, így például a Főőrség épülete vagy éppen a Lovarda. De ez nagyon hosszú és időigényes munka. Azokat az épületeket építi újjá a kormány, amelyek a II. világháború után megmenthetők lettek volna, de a kommunizmusban mégis lerombolták. A felújítandó épületek homlokzatai az év végére láthatóvá válnak. 2025 végére aki a Várba látogat, egy egészen más környezetet fog találni, és erre minden magyar büszke lehet majd.

Egy másik nagyberuházás is kezdetét veszi, az MCC a korábban a Munkásőrség székházának helyet adó Somlói úti épület helyett egy modern oktatási, képzési központot hozna létre.

Nemrég volt egy lakossági fórum, és úgy tudom, hogy a választópolgárok nagy része támogatja a beruházást. Ha kellő körültekintéssel járnak el az építési-bontási folyamat során, akkor a végén az ott lakók egy rehabilitált és megszépült épületet és környezetet vehetnek birtokba. 

Egy olyan kulturális és oktatási központ, amely az egész ország számára fontos.

Úgy tudom az MCC maximálisan megpróbálja csökkenteni a beruházással járó negatív hatásokat.

Nyitókép: V. Naszályi Márta Fővárosi Közgyűlés ülésén  (Fotó:MTI/Illyés Tibor)

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chekke-Faint
2024. február 01. 08:40
De megteheti.... Sajnos a magyar törvényeket illik leszarni és még külföldi pénzt is kapnak hozzá.
states-2
2024. február 01. 05:44
Az első kerületiek verhetik a falba a fejüket, hogy lehetett ezt kommunista terroristát megválasztani, már a fején rajta van a komcsi aljasság minden jellemzője, nőstény Gyurcsány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!