„A balhét vigye el a híreket ferdítő szerkesztőség!” – beleszállt a HVG-be az Index a Gripenek kapcsán

2024. február 28. 06:31

Az Index leszögezi, hogy rendkívül előnyös megállapodás született a svéd NATO-csatlakozás keretében, amit többek között a Hvg.hu is próbált politikai alapon eltorzítani.

2024. február 28. 06:31

Az Index arról ír szerkesztőségi állásfoglalásában, hogy 

elsőként voltak értesülései az azóta már hivatalosan bejelentett Gripen-beszerzésekről.

Hozzáteszik: ezt a hazai sajtó egy része gyakorlatilag azonnal megkérdőjelezte, csupán azért, „mert 

nem illeszkedett abba a múlt heti kánonba, hogy a magyar–svéd kapcsolatok mélyponton vannak,

 és a NATO-csatlakozás utolsóként történő ratifikálása diplomáciai karantént jelentett az országnak.” Azóta egyértelművé vált, írják, és 

a valóság minden pontban az Index értesüléseit igazolta. 

Hangsúlyozzák: „az eset hatékonyan szemlélteti a hazai médiahelyzet puskaporos állapotát, plasztikusan érzékelteti, hogy napjainkban a hírlapoknak fontosabb egy-egy narratíva további építése, mint a hír mögötti igazság maga.”

Emlékeztetnek: 

többen rögtön az Indexet kezdték kormánypártisággal támadni, mivel az információ részben zárójelbe tette a befagyott svéd–magyar viszonyról szóló ellenzéki narratívát.

 „Senkit nem érdekelt az igazság, vagy az, hogy az állítás mennyire fedi a valóságot. Mindkét oldal azonnal elkezdte elferdíteni az alapinformációt. A magát médiapiaci hírforrásként megjelölő, ám a mindennapokban leginkább az Index gyalázásával foglalkozó portál még ennél is messzebb ment, az Indexet vádolta hírhamisítással” – írják.

Egy másik portálon, a HVG online felületén 2024. február 19-én jelent meg egy írás, az alábbi címmel: „Bár az Index erről cikkezett, a svéd miniszterelnök azt mondja, nem folytat tárgyalásokat Magyarországgal”. 

A Hvg.hu vette a fáradságot, írja az Index, hogy „az interneten más hírforrások felkutatásával addig-addig keresgéljen, míg rátalált olyan részinformációkra, amelyekre felépíthető a cikk,

 mely szerint minden korábbi állításunk gyakorlatilag téves. Nagyívű levezetésük szerint nincs itt semmi látnivaló, nem lesz megállapodás, erről amúgy is évek óta szó van már, a svéd miniszterelnök meg körülbelül azt se tudja, hol van Magyarország. Finoman 

érzékeltették, hogy a közelgő legfelsőbb szintű svéd látogatás csak a magyar kormány »wishful thinking« kommunikációja, 

amit az Index kritika nélkül felhangosít” – foglalja össze a portál.

A tények pontos ellenőrzése helyett már az anyag címében elkezdte a lap azt sugallni, hogy amit az Index állít, az nem igaz, következésképpen az olvasókat félrevezetik, de ők majd megmondják, mit hogyan kell pontosan érteni… Pedig az igazság ennek pont az ellenkezője volt – szögezi le az Index.

Megírták:

 Valamennyi megszólaltatott szakértőnk szerint Magyarország számára rendkívül előnyös katonai és hadiipari megállapodás született

 a svéd NATO-csatlakozás keretében. Pontosan úgy, ahogy azt már az első cikkünkben kiemeltük. 

Minden pontosan úgy történt, ahogy azt értesüléseink alapján állítottuk.

A fenti példával arra kívántunk rámutatni, hogy a mai magyar hírpiacon már elsősorban nem az olvasó megfelelő tájékoztatása a cél, hanem a hírek, információk egy-egy narratívára történő ráhúzása. 

Ha később kiderül, hogy egy vád alaptalan volt, akkor se helyreigazítás, se bocsánatkérés nincs.

Nem is várjuk, csak megjegyezzük, hogy piacvezető portálként az építő jellegű kritikát szívesen fogadjuk, ha azonban egy-egy minket szemléző írás valamely politikai oldal narratívája szerint kerül kiszínezésre, legalább a lovagiasság szabályai szerint ne keverjenek bele minket, azt a balhét vigye el a híreket ferdítő szerkesztőség!”

Ezt is ajánljuk a témában

A magyar-svéd csúcs után – Mandiner Stratéga

Videó

Új Gripenek érkeznek hazánkba, eszközhiány az ukrán fronton, a Nyugat nem mérte fel, az orosz-ukrán háború meddig fog tartani, valamint az európai energiapolitikát a zöld ideológia uralja.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:15
🍓 ️ ­A­­ ­­d­­ö­­­g­­­ö­s­­­ ­­­l­­á­­n­­y­o­­k­­ ­v­á­r­n­­­a­­­k­ ­­r­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Szuperszig
2024. február 28. 17:13
Rosszul gondolom, hogy két ország hadiipari megállapodása és annak részletei nem feltétlenül tartozik a nagyvilágra? Ugyanez a stratégiai energetikai beruházások esetében is?
Dunhill67
2024. február 28. 15:41
a hvg-be az impex?:))...jóó...ez nagyon jó
kissb56
2024. február 28. 13:45
A hávégé egy nívótlan hazudozó soros-blog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!