Lebukott az ellenzéki vezető: külföldről kért pénzt és politikai támogatást

2023. szeptember 25. 18:26

Javaslat elavult tankönyvi fejezet korszerűsítésére.

2023. szeptember 25. 18:26
NY¡RY Kriszti·n
Nyáry Krisztián
Nyáry Krisztián
Facebook

„Lebukott az ellenzéki vezető: külföldről kért pénzt és politikai támogatást (javaslat elavult tankönyvi fejezet korszerűsítésére).

A törvényes hatalom megdöntésére szövetkező, hazai politikai támogatással nem rendelkező ellenzékiek novemberben látták elérkezettnek az időt az árulásra. Agyafúrt tervük megvalósításához egy idegen államtól reméltek pénzt és nemzetközi politikai támogatást. Vezetőjük egyenesen a franciáknak küldött titkos levelet, amelyben felajánlotta szolgálatait, és elárulta saját országának vezetőit. 

Rákóczi Ferenc csak tettestársát, Bercsényi Miklóst avatta be tervébe, és megállapodtak abban, hogy az ország ellenségéhez, XIV. Lajos francia királyhoz fordulnak támogatásért. Az 1700 november 1-jén kelt, bizonyító erejű levelet a belga származású François Joseph de Longueval császári tisztre bízták, aki azt el is vitte Versailles-ba. Innen aztán már Barbesieux francia hadügyminiszter támogató válaszával együtt indult haza. Rákóczi és társai ettől kezdve idegen hatalom ügynökeinek számítottak. Szerencsére Longueval – idegen származása ellenére – nem vált árulóvá, és Rákócziék levelét a válasszal együtt lemásolta, majd átadta a bécsi törvényes hatóságoknak. A becsületes tiszt még a Rákóczival folytatott beszélgetéseiről is jegyzeteket készített, amelyeket szintén átadott a kancelláriának.
Rákóczi Ferenc Franciaországba küldött levele egyértelmű bizonyíték volt az árulásra és az idegen hatalom előtti szolgai megalázkodásra.”
 

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gentry69
2023. szeptember 28. 12:17
Faszfej. Az idegen hatalom akkor a labanc volt.
ihavrilla
2023. szeptember 25. 18:51
Seggfej. Melyik akkori törvényt sértette Rákóczi? Szerencsétlen ökör Nyáry és nem történész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!