Egy vagyonért kelt el A Pál utcai fiúk első kiadása

2023. május 04. 11:21

Nem kevesebb mint 700 ezer forintért kelt el egy hazai licitálós oldalon Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című klasszikusának egyik első kiadású kötete.

2023. május 04. 11:21
null
Sal Endre
Sal Endre

A végösszeg meglepő, még akkor is, ha a jó állapotú könyvhöz azt a védőtokot is hozzá adta az eladó, amelyben anno postázták a könyvet. A 700 ezer forintos vételár azért is szokatlan, mert Molnár Ferenc legsikeresebb könyve több ezres példányszámban jelent meg 1907-ben a Franklin Társulatnál, és számítani lehetett a sikerre, hiszen

a regény első közlése a Tanulók Lapjában sikert aratott az ifjúság körében.

Molnár Ferenc amúgy később elmesélte: A Pál utcai fiúkat egy körúti kávéház karzatán írta a Tanulók Lapja számára, délutánonként alkotott meg egy-egy fejezetet, amely aztán megjelent az ifjúsági lapban.

 

Az első kiadás egyik illusztrációja, amikor az orvos letörten közli, Nemecsek a halálán van. Forrás: Wikipedia

 

A Pál utcai fiúk egy-egy jobb állapotú első kiadásáért már adtak százezer forint feletti összeget, de ennek hétszeresét még soha. A Mandiner által megkérdezett könyvszakértő szerint A Pál utcai fiúk első kiadása ma sem számít különleges ritkaságnak,

a piaci értéke reálisan 50 ezer forint körül mozog, de egy gyűjtőnek persze többet ér.

A szakértő szerint nem történt más, mint hogy valószínűleg a Vaterán összecsapott két-három jómódú gyűjtő, s ennek az eredménye a 700 ezres végösszeg. Akkor, ha Molnár Ferenc aláírása vagy dedikációja szerepelt volna a könyvben, máris reális lett volna a hétszázezres vételár.

Persze nem egyedi esetről van szó. Volt olyan könyvárverés itthon, ahol egy 80 ezer forintra taksált könyv végül 3 millió feletti áron kelt el, mert két tehetős gyűjtő is hazavitte volna. Egy biztos, A Pál utcai fiúk első kiadásának árát felveri a mostani, 700 ezer forintos vételár, gyanítható, hogy többen is megpróbálják majd jó áron eladásra kínálni a nagyszülőktől örökölt regény egy-egy első kiadását. 

 

Nyitókép: A Pál utcai fiúk első kiadásának borítója és a szerző, Molnár Ferenc. Fotók: Wikipedia

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tegnor
2023. május 17. 21:32
Jó tudni, hogy kéthavi (tanári) fizetésem egy vagyon... :-)
MZperXXL
2023. május 06. 15:52
Nekem nem jött be annyira a regény... Nem tudom, kisebbségben vagyok-e ezzel a véleménnyel, s ha igen, mennyire... de a "kötelezőkből" (például) az Egri csillagokat sokkal többre tartom.
pintyőke
2023. május 04. 14:43
Kunszabó Ferenc volt nagyon rossz véleménnyel a könyvről. Nemecsekben már Hollywoodot, Walt Disney Mikiegerét látta.
Dr. Greta Grünberg
2023. május 04. 13:33
A gyerekeket agresszívvé nevelő, brutalizáló, pedomilitarista, patriarcho-tribalista, protofasiszta fércmű, hiteles erkölcsi tanulságok nélkül, nem szerepelnek benne sem a ciszkislányok, sem a kisebbséghez tartozó gyerekek speciális vágyai és igényei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!