Kapkodnak érte a világhírű amerikai egyetemek, de hazahozná tudását a magyar diák

2023. április 15. 17:48

A Yale-re, a Princetonra és a Columbiára is felvették a magyar diákot, aki mégis hangsúlyozza: hosszabb távon Magyarországon képzeli el a jövőjét, szeretné majd ide visszahozni a kint megszerzett tudást.

2023. április 15. 17:48
null

A 17 éves Szepesi Mór a Telexnek adott interjúban mesélt magáról, családjáról, tanulmányairól.

Válogathat az amerikai egyetemek között

Az olyan egyetemekre, mint a Yale, a Princeton vagy a Columbia 50-60 ezer jelentkező elutasítása után 1600-2000 diákot vesznek fel évente, a külföldiek aránya 10-12 százalék – magyarázta a tengerentúli helyzetet a magyar tanuló, aki még nem döntötte el, hogy a három intézmény közül melyiket választja. Mint mondta, végül azért nem magyar, hanem amerikai egyetemekre jelentkezett, mert ott más az egyetemi élet a campusokon. Nagyon sok lehetőség van iskolán kívüli tevékenységekre, például különböző egyetemi szervezetekben való részvételre. A másik indok az volt, hogy Amerikában az egyetem elején még nem kell szakot választani, és ő még nem tudja pontosan, mit szeretne csinálni a jövőben. Szakirályt ugyanakkor már választania kellett: a közgazdaságtant, a politikát és a businesst jelölte meg, de, mint hozzátette, a közgazdaságtan érdekli a leginkább.

Hol tanult Magyarországon?

Szepesi Mór

a Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskolába jár,

arra a kérdésre pedig, hogy ez mennyiben járult hozzá a sikeres felvételijéhez, azt felelte: oktatási szempontból nem gondolja, hogy előnye lett volna más magyar elit középiskolákkal szemben. „Az persze biztos előny, hogy az itteni tanárok ismerték az amerikai rendszert, tudták, hogy mit kell írni egy jó ajánlólevélbe. De nem gondolom, hogy azért vettek fel, mert egy amerikai iskolába járok” – fogalmazott.

Ezt gondolja az állami közoktatásról

Az interjúban rákérdezték a fiatal fiúnál arra is, mennyire szűrődnek be a magyar állami oktatási rendszer problémai egy magániskola falain belülre, amire úgy reagált, hogy természetesen hallottak arról, mi van az állami közoktatásban, és mindig is értékelték, hogy olyan oktatási rendszerben vehetnek részt, ahol nincs szüksége a tanároknak a sztrájkra. „Együttérzünk mindenkivel: a sztrájkolókkal is, a magyar állammal is, mert tudjuk, hogy ez egy nehéz helyzet, és reméljük, hogy mindenkinek minél hamarabb jó oktatása lesz Magyarországon. Az iskolában nem szoktunk erről beszélgetni a tanárainkkal, pedig vannak magyar tanáraim is” – mondta.

Tervei a jövőre nézve

A jövőre vonatkozó terveiről szólva Szepesi Mór azt mondta,

mindenképpen valamilyen vezető pozíciót szeretne majd,

de azt, hogy saját cége lesz-e, más cégnél lesz-e vezető vagy akár magyar politikus lesz-e belőle, még nem tudja. „Hosszabb távon Magyarországon képzelem el a jövőmet, szeretném ide visszahozni a kint megszerzett tudást. Sok embertől azt hallom, hogy aki kint jár egyetemre, az már kint is marad. Szerintem nem teljesen így van, de persze nem zárom ki ezt az opciót sem” – fogalmazott, úgy összegezve: „Úgy gondolom, hogy sikeres életet tudnék itt is élni. Itt az anyanyelvemet beszélhetem, magyarok vannak körülöttem, a magyar kultúrában élhetek. A családom is nagyon fontos nekem, nagyon boldogok lennének, ha visszajönnék hozzájuk. Ezért úgy gondolom, hogy hosszú távon itt egy biztosabb, egyértelműbb életem lehet, mint esetleg Amerikában”.

A Telex interjúját a diákkal ide kattintva olvashatja.

***

Nyitóképünk csupán illusztráció! Fotó: Image by StockSnap from Pixabay

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. április 16. 08:13
"Kapkodnak a 17 éves magyar fiúért az amerikai egyetemek, hogy közgazdaságtant, politológiát tanuljon." Örvendünk lehetőségének és sikerének, de azért ez a cikk túlzás és jó REKLÁM. Mivel a bp-i Amerikai Nemzetközi Iskolában tanult, jól tudott angolul, ők tudják, hogyan kell megírni egy CV-t és bemutatkozni (ez náluk nagyon fontos), a fenti tanulmányokhoz pedig nem kell különösebb adottság. El lehet képzelni, hogy miután "kiképzést" kapott az ottani egyetemen, visszajön Mo-ra vezető pozicióba az ottani elvárások szerint.
fogas paduc
2023. április 16. 06:57
Vajon tudja-e a szorzótáblát?
szürkemókus
2023. április 15. 19:37
Az miért hír, hogy valaki valószínűleg be fog majd iratkozni egy külföldi egyetemre? Nem ő az első. Az sem lenne hír, ha diplomázna. Futtatják már most rendesen.
lurker
2023. április 15. 18:37
Az amerikai egyetemeken brutális bőrszín kvóták vannak. csak úgy kapkondank a jó eredményekkel végző írástudó színesekért. Fehér heteró férfi van a rangsor legalján. Minél sötétebb, annál jobb egyetemre kerül be. nem én találom ki, tessék rákeresni: "racial quota in US education" A magyar srácért valószínűleg azért kapkodnak, mert sötétbőrű és jó tanuló. ez a kettő együtt igen ritka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!