Elhalasztják a szegedi Horthy-emléktábla átadását

2022. október 04. 12:53

Botka László polgármester és a Mazsihisz is felszólalt az emléktábla felavatása ellen.

2022. október 04. 12:53
null

Elhalasztják a szegedi Horthy-emlékmű avatását – számolt be a szegeder.hu. Mint ismert, a Vitézi Rend nevű szervezet október 15-én emléktáblát tervezett avatni Horthy Miklós egykori kormányzó tiszteletére Szegeden a Délvidék Házban, ahol az eredeti tervek szerint Mihálffy Béla, Csongrád-Csanád megye 2-es számú választókerületének KDNP-s országgyűlési képviselője is beszédet mondott volna. 

A Vitézi Rend a szegeder.hu kérdésére megerősítette, hogy az eredeti tervek alapján Mihálffy Béla beszédet mondott volna, viszont ezt a szándékát visszamondta.

A Mazsihisz elfogadhatatlannak tartotta az emléktábla avatását

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményben tudatta korábban, hogy elfogadhatatlannak tartja azt, hogy Szegeden domborműves emléktáblát avassanak Horthy Miklósnak.

Heisler András, a Szövetség elnöke azzal a kéréssel fordult a kormánykoalíció minden képviselője felé, hogy „tartsa tiszteletben Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben, a Parlamentben elmondott szavait, mely szerint „Nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás”.

A szegeder.hu cikkéből kiderült, hogy az emléktábla ellen Botka László, Szeged polgármestere is ellenezte a tábla felavatását.

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2022. október 05. 09:41
Ne támogassuk a történelemhamisításunk hazug kommunista elkötelezettségeit, minden szempontból elég volt belőlük, a számonkérésük nem maradhat el. A legdrámaibb, hogy a képviselőik az Eu-ban Magyarország ellenesek lehetnek.
Sanyi72
2022. október 04. 18:38
Nem hátrálhatunk! Minden megyeszékhelyre Horthy emlékművet! A cipője talpáig sem érhetnek fel,én szégyenlem a példát,de ahol a patkány göncnek,meg a pufajkas hornnak van emlékmű,oda tízszeres nagyságú Horthy szobrot!
Leakis
2022. október 04. 16:22
Horthyt a nürnbergi perre, ahol a náci bűntetteket tárgyalták, csak tanúnak hívták be, mivel megszállt ország voltunk a vizsgált időszakban. Sőt! Randolph L. Braham azt írja A magyar holokauszt című könyvében, hogy még a zsidó tanács vezetőjét, Kasztner Rezsőt sem ítélték el, pedig ő tartotta a kapcsolatot a Gestapoval. Nagyon egyoldalú és igazságtalan Horthyt felelőssé tenni a holokausztért. Magyarországon azért élt ennyi zsidó, mert a környező országokban már a német megszállás előtt is üldözték őket, és itt találtak menedéket. Bővebben: https://jobbraat.blogspot.com/2022/09/horthy-miklosrol-roviden.html
foldizs
2022. október 04. 15:32
Még várjuk Köves Slomó felszólalását, hogy a magyarországi zsidóság hálás Horthynak és amúgy köszöni a kormány által ajándékozott legújabb ingatlanokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!