Az ünnep fölszámolása történelmi bűn

2022. október 19. 11:56

Ami most folyik ’56 átértelmezésében, az az én olvasatomban a legvérlázítóbb történelemhamisítás. Interjú.

2022. október 19. 11:56
null
Horn Gábor
Horn Gábor

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója is megerősítette, hogy október 23-án a kormánypártok nem tartanak központi ünnepséget, csak választókerületi szinten lesznek megemlékezések az 1956-os forradalomról. Ez a harmadik legnagyobb nemzeti ünnepünk. Mi az oka? A diáktüntetések?

Nekem az első a nemzeti ünnepeink között. Számomra a legfontosabb, a leginkább meghatározó ünnep október 23. De ezt mindenki maga dönti el, csak mondom, hogy nekem mit jelent. A Fidesz nyilván menekül az egyre jobban érzékelhető társadalmi feszültségek elől, és nem akar beleszaladni abba, hogy vagy a sajátjai sem mennek el a megemlékezésükre – ami kínos lehet –, vagy, találkoznak az »érintettek«, és az kezelhetetlen helyzetet jelenthet. Mind a két dolog elég ok arra, hogy elmeneküljenek. Ezt érteni ugyan értem, de nehezen elfogadható lépésnek gondolom. S nem a konfliktusokra gondolok, azt nyilván meg lehetne oldani, hanem arra, hogy egyrészt már a sajátjaikban sem bíznak, másrészt itt két összemérhető tömeg lesz az utcán. Az elmúlt hetek eseményeit látva, arra számítok, hogy a diákok rendezvényén nagyon sokan lesznek. Azt pedig igen kínosnak tartanák, ha ehhez képest egy jóval kisebb, csak nagyon kevés embert felvonultatni tudó másik tömeg lenne. Ezért gondolom menekülésnek ezt a húzást a Fidesz részéről. Orbán is valahol vidéken mond beszédet…

Orbán Viktor a zalaegerszegi Mindszentyneum – a Mindszenty József bíboros életét és a kommunista egyházüldözést bemutató látogatóközpont – ünnepélyes átadásán beszél. Lehet, hogy Mindszenty József személyében Nagy Imre helyett új ’56-os hőst keres a Fidesz?

Azt már régóta látjuk, hogy Nagy Imre személye nem fontos a Fidesznek. Láttuk, hogy elszállították, és azt is, hogyan szállították el a Nagy Imre szobrot. Ez már jelezte, hogy a kommunista múltú Nagy Imre számukra nem a legfontosabb szereplő. Ami pedig most folyik ’56 átértelmezésében, az az én olvasatomban a legvérlázítóbb történelemhamisítás. Tulajdonképpen Orbán Viktor békemenetként értelmezi a forradalmárokat, és mert a napi politikai érdekei úgy kívánják, átértelmezi ’56 hőseinek szándékait is. Ehhez nem illik a kommunista múltú, de életét áldozó, mártír Nagy Imre. Sokkal jobban illik hozzá egy bíboros, aki a maga módján szintén fontos hőse, szereplője volt az ’56-os forradalomnak. Én azt gondolom, amikor egy autokratikus rendszer elkezd félni a sajátjaitól és az »utcától«, akkor azokat szokta tenni, amiket most látunk.”

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robi54
2022. október 20. 14:19
Nagy Imre egy senkiházi mocskos bolsevik volt és nem a forradalom hős harcosa!! A pesti srácok voltak a hősök !! Horn,jobb ha ezt megjegyzed.
Krupp Skya
2022. október 20. 11:07
Be kellett volna rakni a konzultációs kérdések közé: Akar e ön együtt ünnepelni a Nagy Imre gyilkos unokájával és vagy Horn Gáborral.
kaltran
2022. október 20. 07:41
Akkor most öntsünk tiszta vizet a pohárba. 1956-ban KÉT DOLOG TÖRTÉNT. 1. A nép forradalma és lázadása Rákosi, a kommunizmus és a szovjet megszállás ellen, 2. A kommunista elit és holdudvar menekülőre fogta, megpróbáltak egy pre prágai tavaszt kreálni, melyben csak Rákosinak kellett volna mennie, a rendszer maradhatott volna és majd ők megreformálják a kommunizmust és népi demokráciát. Rettenetesen agyonhallgatják azokat a dokumentumokat HANGFFELVÉTELEKET, melyeket Hankiss Ágnes kutatott ki, nem is értem miért nem került nagydobra, ezekben hallható, hogy Vásárhelyi Miklós, Maléter Pál, Kopácsi Sándor sírva könyörög kegyelemért és bocsánatért esedeznek, hogy elárulták a népi demokráciát, Vásárhelyi még azt is nyomja, hogy azért ne végezzék ki, hogy kijavíthassa hibáit és a dolgozó népért dolgozhasson. 56-ban nem az volt amiről a többség tud. Csak egy kozmetikázást akartak végrehajtani, s hogy ez nem sikerült, az többek között pl. Mindszenty Józsefnek és társainak, a pesti srácoknak, a pesti felnőtteknek és mindenkinek köszönhető aki fegyvert fogott a kommunista banda ellen. Gáborkám inkább azon keseregjél, hogy Dobrev Klára megpróbál bálanya lenni 23-án. Csak nektek van ennyi bőr a képeteken.
Robertoo
2022. október 20. 01:31
Mi bajod van? Menjél, vonulják DK-s zászlók alatt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!