Örül a Tranzit, hogy a baloldaliak elmentek vitázni – Hegedűs Zoltán a Mandinernek

2022. szeptember 01. 15:00

Ezekben a válságos időkben különösen fontos szerepe van a vitának, ezért nagyon örülünk annak, hogy számos baloldali politikus és közéleti személyiség eljött és elmondta a véleményét – mondja a Mandinernek Hegedűs Zoltán, a vasárnap véget ért Tranzit egyik szervezője.

2022. szeptember 01. 15:00
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Hogyan értékeli az idei Tranzitot? 

Minden tekintetben kiemelkedő volt az idei Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpo. Ha csak a számokat nézzük: több ezer résztvevő, közel száz előadó, több tucat kiállító. Minden korábbinál nagyobb volt az érdeklődés a rendezvény iránt. És ez nem csak az ott lévők létszámában mutatkozott meg, hanem a netes elérésben is érzékelhető volt. Jónéhány beszélgetést és vitát közvetítettünk élőben a közösségi médiában, amit több százezren néztek már meg eddig. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a HírTv, számos politikus és közéleti influenszer is élőben tudósított a rendezvényről, milliós elérésről beszélhetünk. 

Milyen ívet járt be a rendezvény a kőszegi fesztiváloktól a mostani tihanyiakig? Mi változott, mi lett jobb, esetleg van, ami elveszett?

Van, ami nem változott. Továbbra is nemzetben és közösségben gondolkodunk és a cselekvésben hiszünk. Mi a Tranzittal egy olyan találkozási pontot akartunk és akarunk létrehozni, ahol – ahogyan Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fogalmazott –

„a szellem emberei és a cselekvés emberei” találkozhatnak, beszélhetnek egymással.

Mi több ezen beszélgetések révén a közösség számára, a magyarok számára valami jó, valami új születhet. A Tranzit önmagában csak egy platform, egy fórum, amit a résztvevők és az előadók töltenek meg tartalommal, így válik teljessé a kép. Persze sok minden változott a kőszegi fesztiválok óta. De a világ is változott és ezért nekünk is változnunk kellett. Hogy csak egy példát említsek: az első rendezvényeink idején még híre-hamva sem volt a közösségi médiának. Ma már pedig pont a közösségi média teszi lehetővé, hogy a beszélgetésekbe, a vitákba bárki be tudjon kapcsolódni.  

Minden Tranzit legizgalmasabb eseményei a közéleti viták, melyből idén is sok volt. Hogyan értékeli ezeket? 

Nem tudjuk még, mi jön, de a 2020-as évek már eddig is olyan kihívások elé állítottak bennünket, amit évtizedek óta nem láttunk. Mögöttünk egy világjárvány, mellettünk egy háború, mindeközben pedig egy modern-kori népvándorlás is fenyeget. Ezek a veszélyek nem csak a jobb vagy a baloldalt érintik, hanem mindannyiunkat.

Ezekre a kihívásokra közösen kell választ keresnünk.

Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy mind a két oldal el tudja mondani a véleményét ezekről a kérdésekről. 

Gyurcsány Ferenc nemrég arra utalt, ellenzéki részről illúzió vitázni menni. Hogy látjátok ezt ti szervezői oldalról? 

Nehéz idők állnak Magyarország előtt. Ezekben a vészterhes és válságos időkben különösen fontos szerepe van a vitának és különböző vélemények megfelelő képviseletének. Éppen ezért nagyon örülünk annak, hogy számos baloldali politikus és közéleti személyiség eljött és elmondta a véleményét a rendezvényen. Természetesen mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy hova megy el és hova nem, de mi úgy gondoljuk, hogy a vitákra és a párbeszédre szükség van. 
 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. szeptember 01. 18:40
Ha már OV nem mer vitázni senkivel, másoknak kell!
nempolitizálok
2022. szeptember 01. 16:13
Csúnyán le is égtek és nem csak a naptól. Nem volt nehéz dolguk vitapartnereiknek.
Micó
2022. szeptember 01. 16:08
Nem vitázni mentek.A nyugatnak hízelegtek. Szervilis degeneráltak.
kulakman
2022. szeptember 01. 15:38
Értelmiségi csak baloldali lehet , volt egy ilyen toposz , mára megdőlt, szerencsére!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!