Aktualne: Az új cseh kormány távol tartja magát a visegrádi együttműködéstől

2022. január 28. 11:36

A cseh lap szerint aligha vitatható, hogy a V4 Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a lengyel konzervatívok hatása alatt a saját érdekeik eszközévé vált.

2022. január 28. 11:36
null

A balliberális Aktualne.cz felületén megjelent véleménycikk kiemelte, hogy az új cseh kormány „távol tartja magát Visegrádtól”. A szerző szerint ezt az elfordulást meg lehet érteni, mivel Babis (előző cseh miniszterelnök) elképzelése a közép-európai együttműködésről eléggé keserű gyümölcsöt hozott. A kérdés az, hogy most Csehország milyen új partnereket fog Európában keresni és főleg milyen célból. Mikulás Bek (STAN párt) európai ügyekért felelős miniszter a hivatalba lépése után tudtul adta a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában, hogy a V4 csoport működésébe nem szeretne energiát fektetni. Aligha vitatható, hogy a V4 Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a lengyel konzervatívok hatása alatt a saját érdekeik eszközévé vált. A

Németország és Franciaország által hajtott uniós motor fékjeként

próbálják felhasználni, miközben egy olyan csoportosulásként prezentálják, amely védelmezi a jó régi európai értékeket az elvadult hiperliberális progresszívekkel szemben.

Andrej Babis azért közeledett Orbán Viktorhoz, mert ösztönösen megérezte, hogy ő Európában a saját nagy játszmáját játssza, amire a többiek ugyan jelentős aggodalmakkal tekintenek, de komolyan veszik. Babis játszmája egyébként jelentéktelen maradt, mivel nem volt tartalma. Orbánét semmivel sem gazdagította, semmit sem tudott hozzáadni. A magyar miniszterelnök így a cseh kollégáját csak mint hasznos segédként használta, akire nem kell tekintettel lenni. Egyelőre azonban sajnos nem úgy néz ki, hogy az új cseh kabinet rendelkezne egy szilárdabb és átgondoltabb iránnyal az „Európa barát politikáját” illetően az ad hoc egycélú koalíciók létrehozásához képest – szögezte le a szerző.

(Fotó: A V4-ek kormányfői 2021. november 23-án)

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Madasa Hatter
2022. január 28. 20:21
Sebaj, az államfőjük megint bocsánatot kér jövőhéten.
antioxi
2022. január 28. 17:01
A cseheknek nem ez az utolsó szavuk-:)
KBA98
2022. január 28. 15:46
csak aztán nehogy sírás legyen a vége!
Pipas 3
2022. január 28. 15:05
Ha ezt teszik akkor a saját sírjukat ássák! A csehek meg fogják büntetni őket! Mennek a levesbe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!