Elkezdődött az egri vár leomlott támfalszakaszának helyreállítása

2021. március 29. 17:44

Várhatóan április végére, május elejére lehet újra biztonságos a Szép-bástya környéke.

2021. március 29. 17:44
null

A Dobó István Vármúzeum hétfői tájékoztatása szerint a Szép-bástya dél-nyugati támfalának megerősítését a helyi önkormányzat által felkért Habbeton Kft. végzi. A cég a múlt héten vette át a munkaterületet, és a leomlott törmelék egy részének kitermelését követően egy speciális, távirányítású fúróberendezéssel mikrocölöpöket és talajhorgonyokat helyezett el a támfal érintett szakaszán. 

Ezen kívül a bástya tetején fúrt horgonysorral és drótkötélabronccsal is rögzítik a falat. Az így elhelyezett cölöpökhöz és a horgonyokhoz rögzítik a támasztékul szolgáló acélgerendákat, majd legalább 10-15 centiméter vastag, szálerősített betonnal teszik teljessé a rézsű védelmét, így adva belső stabilitást a támfalszakasznak.  A vármúzeum jelezte: a most zajló munkák nem elegendők a korábban keletkezett károk maradéktalan helyreállításához és továbbiak megelőzéséhez, ugyanakkor fontos részei a teljes rekonstrukciónak. A következő hetekben beépített megerősítő szerkezetek ugyanis a későbbi munkafolyamatok során teherviselő elemként működnek majd.

Az egri vár Szép-bástyájának mintegy 20 méter hosszú támfalszakasza február 17-én kora délelőtt omlott le. Nem sérült meg senki. A helyszíni vizsgálatokat végző szakemberek véleménye szerint az omlás közvetlen előidézője a sok csapadék és a fagy volt.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: Egri vár Facebook-oldal

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. március 30. 14:26
Kőmíves Mirkóczki a szurokból másszál ki!
palicsi
2021. március 29. 19:10
Má'megin' lop a Fidesz! Amúgy érdekes dolog ez az építészet! Amikor szinte nem voltak meg a feltételek, akkor olyan épületeket tudtak építeni, amelyek évszázadokon át álltak. Ma amikor minden feltétel adva van, akkor egy 2-es erősségű földrengés ledönti az épületet! A kinézetéről meg ne is beszéljünk! Jó harminc éve már, hogy a görbe vonalzó készletet kidobták az ablakon az építészek! Csak olyan természet ellenes (hegyes kiszögellésekkel tarkított) förmedvényeket tudnak tervezni, amilyenek a természetben soha nem keletkeznek (illetve, csak a vihar tudja úgy csonkolni a fákat)!
hegyaljai
2021. március 29. 18:48
A magyar sajtó szabad, de lusta. Látott már valaki fotót a károsodott falról? Biztos Orbán tiltotta le, vagy a FACEBOOK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!