Varga Mihály: A kitelepített svábok megőrizték magyar identitásukat

2019. január 27. 12:10

A pénzügyminiszter vasárnap emlékezett meg a Németországba kitelepített svábokról.

2019. január 27. 12:10

A második világháború után Magyarországról elűzött svábok magukkal vitték német földre magyarságukat is; mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője a német ajkú lakosság kitelepítésének emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen vasárnap Békásmegyeren. 

Varga Mihály kiemelte: a Németországba kitelepítettek halálukig kettős identitásúak maradtak, őrizték és ápolták kapcsolataikat Magyarországgal. A nyolcvanas években pedig (amikor javult a két ország közötti viszony) testvérvárosi kapcsolatok tucatjai születtek: a „Magyarországról egykor elűzött német-magyarok" összekapcsolták „kinti településeiket az óhazában lévő, kényszerből elhagyott településükkel". 

Hozzátette: ezeket a barátságokat ápolni kell, hiszen „az igazi megértés hírcsatornái".

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. január 27. 22:30
"Varga Mihály: A kitelepített svábok megőrizték magyar identitásukat" Az utódaik viszont már nem. Ugyanolyan németek mint a többiek.
Kup Lung
2019. január 27. 14:51
Sajnos a vétlen német származásúak iránti gyűlölet és bosszú a háború után oda vezetett hogy több országból is elüldözték és kitelepítették őket . ---- Bár a nemzetközi helyzet is segítette a kitelepítésüket , de azért a kommunista párt ideológia alapon -Nagy Imre terjesztette be a kitelepítési törvényt , kollektív bűnösség alapján - és a parasztpárt is (a földjeik elvétele miatt) támogatta legjobban az elűzésüket . ------ Nem egy humánus dolog volt közel sem . A 2. kitelepítési hullámban esett a fél rokonságom is 1948 februárjában . A teherautóra ami a vasútállomásra szállította őket vagonokhoz csak a minimális cuccaikat vihették . Mivel tudták a hírekből hogy kinn éhinség tombol (sokan éhen haltak akkoriban német területeken) inkább a szülő (mentve a gyerekét) odaadta ismerőnek , rokonnak hogy ne tegye ki az éhhalálnak , szenvedésnek. A gyerekek meg futottak a teherautó után látva hogy a rokonaik , szüleik elmennek . Aztán még jó pár év telt el mire levelezhettek is egymással a kitelepítettek és a maradtak . Hát így történt röviden .
Bell & Sebastian
2019. január 27. 12:56
Identitásukat ugyan megőrizték, csak ingó- és ingatlanaikat vették el. Mint a szocialista kormányok ez ezért járó, Antallék által megszavazott, jelképes kárpótlást. Kalandos volt Tuttlingenben sátrakban újrakezdeni, amit fabarakkok váltottak fel, később minimál tömbházak. Miután megtelt az NSZK, mentek az NDK -ba, ami még ennél is nagyobb kalandnak bizonyult. Az etnikai tisztaságot célzó lakosságcserét négyhatalmi egyezmény írta alá, kezdeményezője az USA. Ahogyan kopik az anyanyelvet bírók száma, úgy enyészik a kulturális identitás. '89 óta turbóra kapcsolt a folyamat, a nagymutató éjfél előtt 2 percnél áll.
3M..
2019. január 27. 12:39
Németországban állítólag a migránsoktól már lépni sem lehet, robbantgatnak, szúrkálnak és gázolnak. Mit kíván tenni a Fidesz az ügyben, hogy ezek a magyar identitású svábok hazatérhessenek, a tökéletes biztonságba? Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!