Szörényi Levente kapta a Kölcsey-emlékplakettet 2018-ban

2018. január 21. 16:01

A rangos irodalmi-művészeti elismerést a magyar kultúra napjának alkalmából adták át.

2018. január 21. 16:01

Szörényi Levente Kossuth-, és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes és szövegíró kapta idén a Kölcsey-emlékplakettet, a rangos irodalmi-művészeti elismerést a magyar kultúra napjának alkalmából adták át a szatmárcsekei református templomban vasárnap.

Jánosi Zoltán, a díjat alapító Kölcsey Társaság elnöke laudációjában elmondta, míg Bartók Béla a hangversenytermekbe és Kodály Zoltán az iskolákba, addig Szörényi Levente a beat és a rockzene segítségével vezette vissza a népdalt a helyét és a küldetését kereső, de folytonosan torz eszméktől és politikai akaratoktól manipulált ifjúság szívébe. „Együtteseinek dalaival a kor milliókat megérintő zenei irányzataiban úgy szólaltatta meg a népdal hagyományát, hogy az egyszerre fejezett ki szabadságvágyat, lázadást és hívta fel az ifjúságot az új zenei formákkal új életprogramok keresésére is” – fogalmazott Jánosi Zoltán.

A társaság elnöke a közönség vastapsától kísérve adta át a Melocco Miklós szobrászművész által készített plakettet a 72 éves előadóművész számára.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2018. január 23. 23:44
Szörényi: "valójában elegünk lett az NDK-s és nyugat-európai turnékból, utóbbiakon sokszor kocsmákban léptünk fel, időnként teljes érdektelenség mellett." (HVG interjú, friss). Ott van a helyük : a kocsmákban. Voltam londoni kocsmában,Harlesden no go negyedben, ahol az Illéstől és társaitól sokkal tehetségesebb zenekar lépett fel, lelkesen tapsoltunk. Ezekből Aczél csinált sztárt. Az összes énekes nem ér egy kalap szart.És még sépítoznak, hogy ha ők Nyugaton születnek... Csapos lett volna belőlük normális zenekarok koncertjén -a büfében.
zakar zoltán béla
2018. január 21. 21:21
Bob Dylan-Nobel
kurbitalis
2018. január 21. 17:08
"Szörényi Levente a beat és a rockzene segítségével vezette vissza a népdalt" Amúgy is hazugság. Mert akkor inkább a Tolcsvay testvérek.
kurbitalis
2018. január 21. 17:04
"Szörényi Levente a beat és a rockzene segítségével vezette vissza a népdalt" Ja! Többnyire az amerikai countryt, a nyilatkozatában meg rámutatott, hogy ő nem a magyar népzenét, hanem a szerbet dolgozta fel. Ami egyáltalán nem baj. Az a baj, hogy aljas módon megrágalmazta a magyarokat, hogy ha ezt mindig hangoztatta volna, akkor nem lett volna népszerű. Tehát többszörösen is átverte, valamint rágalmazta őket. Pedig hazudik, Ugyanis Vujisics Tihamér, a Vujisics együttes, mindig is népszerű volt, s ma is az. Szörényi semmiben sem különb, mint Koncz, vagy Bródy. Vagyis inkább ők nála annyival különbek, hogy mindig azt mondták, amit, mindig is liberálfasiszták mellett voksoltak. Szörényi a nemzeti konjunktúrán széllovagolt, dicsőült meg, de olykor-olykor elszólta magát. Gerinctelen nímand.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!