Fabiny Tamás: A karácsony egyszerre szól a fényről és a sötétről

2017. december 26. 12:55

Miközben a betlehemi pásztorokat „körülragyogta az Úr dicsősége”, Heródes „már forralta szörnyű tervét” – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a budavári evangélikus templomban.

2017. december 26. 12:55

„A karácsony egyszerre szól a fényről és a sötétről, Jézus jászla mögött már ott van a kereszt is” – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a karácsony másnapján tartott ünnepi istentiszteleten a budavári evangélikus templomban. Fabiny Tamás kiemelte: miközben a betlehemi pásztorokat „körülragyogta az Úr dicsősége”, Heródes „már forralta szörnyű tervét” a betlehemi gyermekek meggyilkolására. A karácsonyi fény mellett ma is ott van az árnyék, hiszen a Közel-Keleten csak kevesen mernek ünnepelni. „Nekünk értük is kell imádkoznunk: a mai betlehemiekért, kisdedekért és idősebbekért, palesztinokért, zsidókért, keresztényekért és más vallásúakért” – mondta az evangélikus püspök.

Fabiny Tamás szólt arról is, hogy december 26-a nemcsak karácsony ünnepe, hanem az első keresztény vértanúé, Istváné is, aki vértanúhalála előtt ugyanazokkal a szavakkal imádkozott gyilkosaiért, mint Jézus a kereszten. Hozzátette: tudja, mennyire nehéz, de mégis imádkozni kell az üldözőkért is, hiszen Jézus és István is erre tanít. Felidézte: István gyilkosai Saul lábához rakták le ruhájukat, míg kövezték őt. Talán ha nem imádkozott volna István az üldözőiért, Saulból sem lett volna Pál.

„A sötétség újra és újra terjed a történelemben, mert a világosság ugyan világított, de a sötétség nem akarta befogadni. Ugyanakkor a világ világosságát nem lehet eloltani, és a hívő emberek maguk is e fény hordozói” – mondta Fabiny Tamás. Az istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2017. december 28. 22:50
Ekkora butaságot, hogyan sikerült összehoznod? Az kicsit sem zavar, hogy cirka 2 év telt el a két esemény között? "Fabiny Tamás kiemelte: miközben a betlehemi pásztorokat „körülragyogta az Úr dicsősége”, Heródes „már forralta szörnyű tervét” a betlehemi gyermekek meggyilkolására."
annamanna
2017. december 26. 22:03
A Biblia (Jézus kapcsán is) nagyon gyakran együtt emlegeti a világosságot és a sötétséget: Mt 4,16 A nép, a mely sötétségben ül vala, láta nagy világosságot, és a kik a halálnak földében és árnyékában ülnek vala, azoknak világosság támada. Mt 6,23 Ha pedig a te szemed gonosz, a te egész tested sötét lesz. Ha azért a benned lévő világosság sötétség: mekkora akkor a sötétség?! Lk 11,35 Meglásd azért, hogy a világosság, mely te benned van, sötétség ne legyen. Jn 1,4-5 Ő benne vala az élet, és az élet vala az emberek világossága; És a világosság a sötétségben fénylik, de a sötétség nem fogadta be azt. Jn 3,19 Ez pedig a kárhoztatás, hogy a világosság e világra jött, és az emberek inkább szerették a sötétséget, mint a világosságot; mert az ő cselekedeteik gonoszak valának. Jn 8,12 Ismét szóla azért hozzájok Jézus, mondván: Én vagyok a világ világossága: a ki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága. Jn 12,35 Monda azért nékik Jézus: Még egy kevés ideig veletek van a világosság. Járjatok, a míg világosságotok van, hogy sötétség ne lepjen meg titeket: és a ki a sötétségben jár, nem tudja, hová megy. Jn 12,46 Én világosságul jöttem e világra, hogy senki ne maradjon a sötétségben, a ki én bennem hisz. Rm 2,19 És azt hiszed magadról, hogy te a vakoknak vezetője, a sötétségben levőknek világossága, Rm 13,12 Az éjszaka elmúlt, a nap pedig elközelgett; vessük el azért a sötétségnek cselekedeteit, és öltözzük fel a világosság fegyvereit. 2Kor 6,14 Ne legyetek hitetlenekkel felemás igában; mert mi szövetsége van igazságnak és hamisságnak? vagy mi közössége a világosságnak a sötétséggel? Ef 5,8 Mert valátok régen sötétség, most pedig világosság az Úrban: mint világosságnak fiai úgy járjatok. 1Thess 5,5 Ti mindnyájan világosság fiai vagytok és nappal fiai; nem vagyunk az éjszakáé, sem a sötétségé! 1Pt 2,9 Ti pedig választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, megtartásra való nép vagytok, hogy hirdessétek Annak hatalmas dolgait, a ki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket; 1Jn 1,5 És ez az az üzenet, a melyet tőle hallottunk és hirdetünk néktek, hogy az Isten világosság és nincsen ő benne semmi sötétség. 1Jn 2,8 Viszont új parancsolatot írok néktek, a mi igaz ő benne és ti bennetek; mert a sötétség szűnni kezd, és az igaz világosság már fénylik. 1Jn 2,9 A ki azt mondja, hogy a világosságban van, és gyűlöli az ő atyjafiát az még mindig a sötétségben van.
Bástyaelvtárs
2017. december 26. 20:38
Az egy dolog h magadat okosnak tartod :) De sokkal többet ér ha mások tartanak annak. Félek, a dolog ezen felével még kihívásokkal küzdesz. A szavazás kapcsán nekem az jut eszembe, h remélhetőleg minél több olvasó téved el a mandiner fórum reszébe es olvassa a hozzászólásaitokat. Mert ennél riasztóbb, ennél nagyobb fidesz ellenreklám nem is létezhet mi t ti es a kommentjeitek. Épeszű ember nem vállal közösséget veletek. Annyira taszító a gondolat, h vki bármiben egy platformon legyen veletek az ember, h még a tradícionalis fidesz szavazók is elbizonytalanodnak miattatok : Biztos hogy egy közösséghez akarok én tartozni ezzel a tanulatlan rosszindulatú csőcselékkel?
Poszata
2017. december 26. 14:52
SOROOOOSSSSS!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!