Áder: A szocializmus bűnben fogant

2013. február 24. 17:47

Áder János köztársasági elnök a kommunizmus áldozatainak február 25-i emléknapja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a szocializmus rendszere erkölcsi és közjogi értelemben is bűnben fogant, hiszen a kommunista párt zsarolással, kényszerítéssel ragadta magához a hatalmat, miközben saját alkotmányos szabályaira sem volt tekintettel.

2013. február 24. 17:47
Áder János köztársasági elnök szerint a szocializmus rendszere erkölcsi és közjogi értelemben is bűnben fogant, hiszen a kommunista párt zsarolással, kényszerítéssel ragadta magához a hatalmat, miközben saját alkotmányos szabályaira sem volt tekintettel. Az államfő erről a kommunizmus áldozatainak február 25-i emléknapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón szólt vasárnap a Sándor-palotában tartott sajtótájékoztatón. Bejelentette, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) irattárának rendezése közben rábukkantak Nagy Ferenc egykori miniszterelnök 1947-ben kikényszerített lemondó nyilatkozatára. Mint mondta, ebből a történészek által ismert, ám eddig elveszettnek hitt dokumentumból kiderül, hogy a kommunista párt hataloméhségében még a hivatalban lévő miniszterelnök lemondását sem tudta megvárni, a Dinnyés-kormányt ugyanis Nagy Ferenc 1947. június 1-jén tett lemondása előtt beiktatták. 
 
Áder János úgy fogalmazott, éppen ezért akár ez a dátum is alkalmas lehetne a kommunizmus áldozataira történő emlékezésre, de rövid gondolkodás után belátható az is, az év bármely napját kijelölhették volna a megemlékezésre. Hozzátette továbbá, hogy a kommunizmus áldozatai előtti tisztelgés során nemcsak azokra kell visszagondolnunk, akiket kivégeztek, internáltak vagy koncepciós perbe fogtak, hanem azokra a százezrekre is, akiktől elvették a tisztes megélhetés, a boldogulás lehetőségét. Áder János emlékeztetett: Nagy Ferenc lemondatása politikai krimibe illő módon történt. A tájékoztatón szintén részt vevő Ötvös István történész erről azt mondta, az 1947-es év politikai vitáit az erőszak és a zsarolás jellemezte, az év ugyanis nagy koncepciós perekkel kezdődött, májusban pedig már a kormányfő ellen is nyomozás folyt, azzal a nyilvánvalóan hamis váddal, hogy saját kabinetje ellen szervez összeesküvést. 
 

A szakértő hangsúlyozta, Dinnyés Lajos kormánya közjogilag törvénytelenül került hatalomra május 31-én, mivel a Svájcban tartózkodó Nagy Ferenc ekkor még nem írta alá Tildy Zoltán államfőnek címzett lemondó nyilatkozatát. Erre csak június 1-jén került sor a svájci határon „maffiafilmekbe illő módon”, a magyar kormányfő ugyanis túszul ejtett fiáért cserébe írta meg a dokumentumot egy gépkocsi sárhányóján. Az Országgyűlés 2000 júniusában elfogadott határozatával nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, arra emlékezve, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát. 

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szilágyi Béla
2013. február 25. 10:19
A szocializmus hazaárulásban fogant!
liberálzöld.
2013. február 25. 09:09
Áder és a Fidesz is bűnbem fogant. "miközben saját alkotmányos szabályaira sem volt tekintettel. " Hát, erről inkább hallgatnék a Fidesz helyében!
tarackos
2013. február 25. 08:57
"a szocializmus rendszere erkölcsi és közjogi értelemben is bűnben fogant, hiszen a kommunista párt zsarolással, kényszerítéssel ragadta magához a hatalmat, miközben saját alkotmányos szabályaira sem volt tekintettel" Te Jancsi, ez a saját alkotmányos szabályok leszarása nem ismerős valahonnan he?! Mondjuk a saját gyakorlatodból! Zsarolás, kényszerítés (manyup) vagy sima hazugság mint az egyszeri nagyarányú adócsökkentés amiből lett soha nem látott mennyiségű és mértékű adó. Akkor a NER is bűnben fogant?
Himalája
2013. február 24. 23:54
"Áder: A szocializmus bűnben fogant" Mint minden hatalom, függetlenül attól, hogy monarchia, diktatúra, vagy esetleg demokrácia. A hatalom mindig erőszakot alkalmaz, hogy fennmaradhasson. Minél nagyobb ellenzéke van az adott hatalomnak, annál nagyobb erőszakot alkalmaz. Ez alól nem kivétel a demokratikus hatalom sem. Csak az erőszak mértéke kisseb, mivel az emberek demokráciába vetett hite nagyobb (Többek közt hála az államilag pénzelt iskolarendszernek), azaz kissebb az ellenzéke. A demokráciákban az erőszak elsősorban intézményesített módon az adórendszeren keresztül a pénzbehajtásra öszpontosul. Az eltikolt adók, az adók elől menekülőket a demokrácia adócsalóként üldözi és bünteti. Gyakran keményebben mint a testi sértést, lopást, rablást. Ha a hatalom pénzhiányban van, adókat emel, növeli lakosainak kifosztását az adókon keresztül. Mint politikus, érzi ezt Ádler is, hisz pártja már többször növelte az adókat. Ezért ilyen gyakoriak a jelen politikusainál ezek a szocializmus bűnösségére mutogató beszédek. Mint ahogy a rabló mondja. A gyilkos, az a bűnöző, én csak jótékonykodom, elveszek, hogy jó tetteket hajtsak végre. A pénzt nem hagyom meg magamnak, barátnőimre költöm, másképp éheznének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!