A salgótarjáni sortűz

2012. december 08. 10:42

1956. december 8-án több tucat embert lőttek agyon Salgótarjánban, köztük gyermekeket is. Dokumentumfilm a vérengzésről.

2012. december 08. 10:42

A 1956. december 8-án több ezren gyűltek össze a megyetanács és a rendőrkapitányság épülete előtt, és két letartóztatott munkástanácsi vezető szabadon bocsátását követelték. Az épületek tetejéről azonban tüzet nyitottak a tömegre, közel tíz percig lőttek az emberekre. Nem csak tüntetőket, de egyszerű járókelőket, és a közeli iskolából kiszaladó gyermeket is megöltek.

Hivatalosan 46 halálos áldozatot – köztük gyermekeket – azonosítottak be név szerint, de szinte minden visszaemlékező száz fölötti halottat emleget. A legtöbb helyen előforduló adat szerint 131 halálos áldozata, és több mint 150 sérültje volt a vérengzésnek. Pontos adatok nem ismertek, mivel az ezzel kapcsolatos jegyzőkönyveket titkosították, vagy meghamisították.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatka46
2012. december 09. 13:20
A Salgótarjáni sortűz Magyarország szégyene az akkori vezetés bűne. A kommunistázás azt hiszem most már felesleges,,miért nem büntették meg a bűnösöket a rendszer váltáskor.A mostani politikai éra is a volt kiszesekre,komcsikra épűl,akkor meg mit is akar valaki is. Saját magukat nem ítélik el.
mustármag
2012. december 09. 13:19
Ugyan már! Tudjuk kik voltak a vezérek mszmp időkben! De, érdekes a szorgalmazás, merthogy az evtársaknak teljesíteni kellett, kartont nyitottak azoknak is akik nem akartak beszerveződni. A leszármazottak jól tudják ezt.
a púpos
2012. december 09. 07:53
Nem is volt Salgótarjáni sortűz. Sőt ÁVH/ÁVO se volt. Ócska hazug propaganda az egész! Ezért nincs mit nyilvánosságra hozni.
states
2012. december 08. 21:22
És a gyilkosok szellemi és fizikai örökösei ott ülnek a parlamentben, 2006-ban még bemutatót is tartottak a sortűzismeretből, és naponta elmagyarázzák, hogy ők a valódi demokraták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!