Őrizetbe vették Biszku Bélát

2012. szeptember 10. 10:18

Hétfőn reggel elvitték a rendőrök Biszku Bélát – írja az Index egy olvasójára hivatkozva, aki képet is küldött az eseményről. Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az egykori belügyminisztert több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt vették őrizetbe.

2012. szeptember 10. 10:18

Az Index egyik olvasója szerint hétfőn reggel fél kilenc körül elvitték a rendőrök II. kerületi lakásáról Biszku Béla egykori belügyminisztert. Az eseményről kép is készült. Biszku Béla ugyanabban a szürke baseballsapkában volt, mint a Kádár-szobor májusi avatásakor.

Az oldal megkereste az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészséget, ahol nem cáfolták, de nem is erősítették meg a történteket. Az ügyészség azonban még délelőtt sajtótájékoztatót tart majd „több emberen elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt folyamatban lévő nyomozás állása, illetve fejleményei” témájában.

Biszku Béla ellen jobbikos képviselők tettek feljelentést.

Frissítés

Több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt őrizetbe vették Biszku Bélát az 1956-os eseményeket követő két sortűzzel összefüggésben – jelentette be Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész budapesti sajtótájékoztatóján. A főügyész elmondta: ezért a bűncselekményért életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Ibolya Tibor kimondta azt is, hogy az MSZMP ideiglenes intézőbizottságának valamennyi tagja, ha élne, ezzel a bűncselekménnyel gyanúsítható lenne – de már csak Biszku Béla él közülük. A főügyész a rendszerváltás utáni magyar büntető igazságszolgáltatás jelentős mérföldkövének nevezte a gyanúsítást.

A megbízott főügyész közlése szerint Biszku Béla együttműködő volt, ugyanakkor tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, és vallomást nem tett. Tájékoztatott arról is, hogy Biszku Bélától lőszereket foglaltak le, ez azonban nem képezi a gyanúsítás tárgyát. Az MTI kérdésére elmondta: az ügyészség kezdeményezte Biszku Béla házi őrizetbe helyezését. A főügyész szerint a 91 éves gyanúsított esetében a legszigorúbb kényszerintézkedés nem indokolt.

Frissítés

Biszku Bélát két, az 1956-os eseményeket követő sortűzzel, a budapesti Nyugati téri és a salgótarjáni sortűzzel összefüggésben gyanúsítják.

Az ügyészség szerint az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottsága – amelynek Biszku Béla döntési joggal rendelkező tagja volt – közvetlenül irányította a karhatalom operatív vezető testületét, a Katonai Tanácsot, feladatokat határozott meg és célokat tűzött ki neki, amelyeket a karhatalmi erők végrehajtottak. Biszku Béla ezzel a hatóság szerint rábírta a karhatalmi erőket a háborús bűntettek elkövetésére, valamint társaival ezekre a bűncselekményekre szövetkezett. 

Talán a történészek konszenzusban vannak abban, hogy az 1956-ot követő megtorlásokban Biszku Béla, mint belügyminiszter befolyásolta az igazságszolgáltatást, és konkrét büntetőeljárásokban is szerepe volt, ez azonban a jelen nyomozás tárgya szerint még a megalapozott gyanút nem éri el” – fogalmazott a főügyész. Hozzátette ugyanakkor: nehezen bizonyíthatók ezek a bűncselekmények, de „nem tettünk le arról (…), hogy ezen cselekményeket is bizonyítani tudjuk Biszku Bélával szemben”.

Frissítés

Lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság Biszku Béla ügyében, akit az 1956-os eseményeket követő két sortűzzel összefüggésben több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt vettek őrizetbe hétfőn. Zámbó Gyula, Biszku Béla ügyvédje az MTI-nek elmondta: a Budai Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítélete értelmében Biszku Béla engedély nélkül nem hagyhatja el Budapest területét. Az ítélet nem jogerős, az ellen az ügyészség és Biszku Béla is fellebbezett. Az ügyészség házi őrizet elrendelését kezdeményezte. A végső döntést, nagyjából egy héten belül a Fővárosi Törvényszék mondja ki - tette hozzá az ügyvéd.

Összesen 417 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lavor
2012. szeptember 10. 23:34
Valószínű nem fogják elítélni a vén komcsit, de legalább hagy érezze a törődést, ennyi jár neki is.
huttinger
2012. szeptember 10. 23:14
Nem Biszkut védem!!!!!! Az igazságszolgáltatást!
huttinger
2012. szeptember 10. 22:48
Biszku Béla egy mocskos, tetű, rohadék alak. De ez az eljárás ellene a vádpontok alapján elég necces. Ha nem találnak dokumentumot amiben konkrét tűzparancsot ad akkor szánalmas lesz a dolog.
huttinger
2012. szeptember 10. 22:37
„Talán a történészek konszenzusban vannak abban, hogy az 1956-ot követő megtorlásokban Biszku Béla, mint belügyminiszter befolyásolta az igazságszolgáltatást, és konkrét büntetőeljárásokban is szerepe volt, ez azonban a jelen nyomozás tárgya szerint még a megalapozott gyanút nem éri el” – fogalmazott a főügyész. Hozzátette ugyanakkor: nehezen bizonyíthatók ezek a bűncselekmények, de „nem tettünk le arról (…), hogy ezen cselekményeket is bizonyítani tudjuk Biszku Bélával szemben”. Ez annyira fideszes.....valamivel gyorsan ellensúlyozni kellett Csatáryt. Holott a kettőt rohadtul nem lehet egybemosni. Az egyik egy tudatos népirtás a másik politikai "leszámolás." Sokan követelik Mansfeld Péter ügyészének és bírájának vád alá helyezését. Mi alapján?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!