Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Nyílt levélben tiltakoznak a műemlékvédők

2012. június 27. 17:10

A kulturális örökségvédelmi törvény módosítása miatt tizennyolc szakember nyílt levélben tiltakozik. A módosítás következtében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Irodák elvesztik építéshatósági jogkörüket, amit a települési önkormányzatok vesznek át.

2012. június 27. 17:10

A nyílt levelet aláíró tizennyolc szakember emlékeztet arra, hogy a kulturális örökségvédelmi törvény módosítása elveszi a KÖH-nek, valamint a kormányhivatalok kulturális örökségvédelmi irodáinak építéshatósági jogkörét, és csak szakhatóságként vonja be őket az építési engedélyezési folyamatba. A törvénymódosítással való egyet nem értése jeléül Tamási Judit, a KÖH elnöke július 1-jei hatállyal lemondott vezetői munkaköréről – idézik fel.

Mint fogalmaznak: „háttérbe szorult a preventív jellegű tevékenység, beleértve a műemléki értékek feltárását, védetté nyilvánítását, felügyeletét. A műemlékvédelmi szervezet munkája egyre inkább a  többnyire korlátozó, kötelező, büntető jellegű, ezért a tulajdonosok számára ellenszenves  hatósági szerepben üresedett ki”.

L. Simon László a nyílt levélre adott válaszában hangsúlyozza: a törvénymódosítás nem fosztotta meg hatósági jogkörétől a KÖH-öt, az építési hatósági és a kulturális örökségvédelmi hatósági jogkörök szétválasztásával ugyanis a hivatal visszatérhet a műemlék-felügyelet szakmai alapokon nyugvó ellátásához.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajdú Sógor
2012. június 27. 22:52
Picsába veletek.
kjkj945
2012. június 27. 17:59
A műemlékvédők tiltakoznak már ki tudja mióta. És?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!