Schiffer: A Fidesznek esze ágában sincs rendezni a ügynökkérdést

2012. március 20. 15:57

Az LMP-s politikus a nagyapjával kapcsolatos személyeskedésekre reagálva azt mondta, lehet ezt a játékot játszani, de akkor legyen egyenlő a mérce. Szerinte ebben az esetben meg kellene rostálni a Fideszt, a pártnak pedig el kellene döntenie, hogy kíván-e a párt Kádár-kori miniszterhelyettest az ország élére és a külügyminiszteri székbe.

2012. március 20. 15:57

Schiffer András szerint a Fidesz kommunikációs gurujai azt gondolták, akkor tudnak a legjobban  kimenekülni az ügynökkérdésből, ha elkezdenek személyeskedni, hitelteleníteni. De az állampolgárokat nem jó hülyének nézni, a kormánypárt antikommunista hívei is átlátják, hogy Fidesz valójában nem akarja rendezni az aktanyilvánosságot – fogalmazott az LMP-s politikus az m1 Ma reggel című műsorában, hozzátéve, hogy szerinte a bizottság létrehozása is ezt bizonyítja.

A Magyar Hírlap újságírója felvetette, hogy Lázár János szerint hiteltelen, hogy egy olyan ember nyújtotta be a törvényjavaslatot az ügyben, akinek a nagyapja rendszerműködtető volt. Schiffer erre úgy reagált, hogy Széles Gábort is meg kellene kérdezni arról, rendszerműködtető volt-e az, aki a szovjet pártfőtitkárt fogadta. Lázártól meg szerinte azt kellene megkérdezni, hogy rendszerműködtető volt-e az, aki Kádár alatt miniszterhelyettes volt. Valamint hogy kíván-e a Fidesz egy rendszerműködtetőt a köztársaság élén látni. Schiffer szerint undorító, hogy egy demokratikus társadalomban származási alapon vitatkoznak egymással, erre még a Jobbik sem vetemedett. Mint mondta, volt néhány fideszes politikus, aki elnézést kért tőle Lázár stílusa miatt.

Kitért arra, hogy a Lázár által emlegetett nagyapja három évet töltött a siralomházban a Rákosi-rendszerben. „Lehet ezt a játékot játszani, de akkor mérjünk egyenlő mércével!” – mondta Schiffer. Szerinte meg kellene „rostálni” a Fideszt, és el kellene dönteni, hogy akar-e a Fidesz Kádár-kori miniszterhelyettest az ország élére és a külügyminiszteri székbe. Schiffer szerint van értelme létrehozni a Nemzeti Emlékezet Bizottságát, más országokban az ilyet nem politikai leszámolásra, hangulatkeltésre használják. A Fidesz szándékait illetően azonban nincsenek illúziói. Szerinte ha nincs ellenzéki nyomás, ez a testület sem áll fel.

Schiffer szerint egyébként az alapvető vita az aktanyilvánosságról szól. „Lássunk tisztán, hogyan hálózták be a titkosszolgálatok a rendszerváltó pártokat, a többi közt a Fideszt és holdudvarát, milyen állambiztonsági személyek játszottak szerepet a privatizáció folyamatában, a médiaelit kialakulásában. Sok százezer ember alapélménye azonban a magyar politikában az, hogy semmi nem az, aminek látszik. Az összeesküvés-elméletek azért alakulhattak ki, mert már az első pillanatban sem láttuk, ki kicsoda, és milyen érdekek mozgatják. Ahhoz, hogy a magyar demokráciába vetett bizalma az embereknek helyreálljon, szükséges az aktanyilvánosság. Ha a Fidesznek csak az volt a baja a javaslatommal, hogy én terjesztettem elő, átadjuk Lázár Jánosnak szívesen” – mondta. Hozzátette: más kelet-közép-európai országokban ezen túlestek, Magyarországon folyamatosan megy a szőnyeg alá söprés. „Ezért képzelhető el az, hogy rendszerműködtetők, olyanok, akikhez a szovjet pártfőtitkár 1987-ben ellátogathatott, azok az emberek most antikommunista héroszként tűnhetnek föl” – fogalmazott.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. március 21. 13:41
Lóláb, lópata nagyon is kilátszik:a FIDESZ felállítana egy bizottságot, mely a listákat elolvassa, aztán elmondja, vagy elhallgatja, amit jónak lát.
Morrison
2012. március 21. 08:44
A lényeg - az aktanyilvánosság mellett - "hogyan hálózták be a titkosszolgálatok a rendszerváltó pártokat, többek között a fideszt és holdudvarát is." Schiffer szerint nemcsak az aktákat kell nyilvánosságra hozni, hanem a rendszerváltás idején is jól működő és mindent ellenőrzése alatt tartó hálózatot is! Szerintem ok- okozati összefüggés van a mostani milliárdossá vált pártholdudvarok (MSZP,FIDESZ) "jól privatizáló" oligarchái és az ország ilyen mértékű elszegényedése között. A rendszerváltó országok között is páratlanul kifosztott ország Magyarország, ugyanis nemcsak a multik mutyi-privatizációja, hanem a belső oligarchák rablóprivatizációja is közrejátszott abban, hogy elsők közül 20 év alatt a béka segge alá juttottunk. Nem véletlen, hogy rendszerváltáskor fel sem mérték a nemzeti vagyont, sőt az éves elszámolások alkalmával 1989 óta hiányzik a nemzeti vagyon összegszerűsített értéke. Meglátásom szerint a fentiek miatt is igaza van Schiffernek abban, hogy a fidesznek esze ágában sincs rendezni az ügynökkérdést.
gabuci
2012. március 20. 21:26
Pl azt magyarázza el valaki, h a Wittner Mária miért tartózkodott?
Omega2010
2012. március 20. 20:37
Ezelőtt is nevetséges volt, mikor a fidesz komcsizott. Gratula Schiffernek, hogyha mást nem, de legalább kitudta ugrasztani a nyulat a bokorból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!