Boross és Medgyessy szerint nem kell bolygatni az ügynökkérdést

2012. március 19. 08:44

A volt miniszterelnökök az ATV Szabad szemmel című műsorában úgy vélekedtek, nem kell tovább bolygatni az ügynökkérdést. Boross Péter „sérült lelkek ambícióit” látja megnyilvánulni az ügyben. Medgyessy Péter szerint pedig felesleges figyelemelterelésről van szó.

2012. március 19. 08:44

Boross Péter és Medgyessy Péter volt miniszterelnök egyaránt úgy véli, felesleges tovább bolygatni, hogy a rendszerváltás előtt ki volt az állampárti titkosszolgálat ügynöke – derült ki az ATV Szabad szemmel című műsorának vasárnap esti adásában.

Sérült lelkek ambícióit látom ebben megnyilvánulni” – fogalmazott Boross Péter egykori MDF-es politikus, aki a rendszerváltás után az Antall-kormány első titkosszolgálatokat felügyelő minisztere volt, majd Antall József halálát követően, 1993 decemberétől 1994 júliusáig, miniszterelnökként tevékenykedett. Boross Péter szerint egész mást jelent, ha valaki előnyökért cserébe vállalta ezt a tevékenységet, mint ha önhibáján kívül, kényszer, fenyegetés, zsarolás hatására kellett részt vennie benne. „Nem olyan egyszerű kérdés ez, mint amilyennek látszik” – fűzte hozzá. Megjegyezte: „az meg ellenszenves nekem, mikor egykoron védett kádergyerekek ma ezt a dolgot különös nagy hangsúllyal akarják képviselni és nyilvánosságra hozni, mert nekik könnyű volt”.

Medgyessy Péter, aki a rendszerváltás előtt miniszterelnök-helyettesi és pénzügyminiszteri funkciót töltött be, 2002 és 2004 között pedig a szocialista-szabad demokrata koalíció pártonkívüli miniszterelnöke volt, úgy vélekedett, hogy ezzel a kérdéssel nem kell foglalkozni, „felesleges figyelemelterelés”, „egy nagyon szűk kör érdeklődését elégíti ki”, a jelenlegi szabályok egyébként is lehetővé teszik, hogy az emberek megismerhessék a saját múltjukat. Arra a felvetésre pedig, hogy nem válnak-e egyes közéleti szereplők zsarolhatóvá a máig feltáratlan ügynökakták miatt, Medgyessy Péter azt mondta, bár „a mai magyar világ tele van erkölcstelenséggel”, de nem hiszi, hogy bárkit is a múltjával tartanának sakkban.

Medgyessy Péterről néhány héttel azután, hogy 2002 tavaszán miniszterelnökké választották, címoldalon hozta az egyik ellenzéki napilap, hogy D-209-es szigorúan titkos tisztként az állampárt titkosszolgálatának dolgozott. Medgyessy a parlamentben napokon belül elismerte, hogy 1977 és 1982 között kémelhárító tiszt volt. 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. március 19. 17:28
"Boross és Medgyessy szerint nem kell bolygatni az ügynökkérdést" -------------------- A kollégák egyetértenek!!!
Csigorin
2012. március 19. 12:28
"felesleges tovább bolygatni, hogy a rendszerváltás előtt ki volt az állampárti titkosszolgálat ügynöke" erdekes, azt meg felhalott kilencveneves oregemberek eseteben sem "felesleges tovabb bolygatni" hogy egyszer esetleg csunyan nezett valakire mert nem viselt sarga csillagot? "ha önhibáján kívül, kényszer, fenyegetés, zsarolás hatására kellett részt vennie benne" Nurnbergben bezzeg le volt szarva nagyivben ha valaki "parancsra cselekedett" nemigaz?
magnamater
2012. március 19. 10:23
Micsoda logika! Nem kell foglalkozni az ügynöktörvénnyel, mert "sérült lelkek" követelik! Megsértettek egy csomó embert, ezért sértődésüket nem kell figyelembe venni! Baloldali politikusok tényleg azt hiszik, az emberekkel mindent meg lehet etetni!
Sneé Péter
2012. március 19. 10:22
Sértett lélekkel kérek bocsánatot, amiért nem jelentettem, csupán rólam jelentettek. Így sohasem lesz már "hasznos állampolgár" belőlem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!